«Η συντήρηση και η τήρηση των όρων κατασκευής είναι απαραίτητη»

Νέα

Στο προσκήνιο έρχονται τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που αφορούν στην συντήρηση μεγάλων έργων

Στο προσκήνιο έρχονται τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που αφορούν στην συντήρηση μεγάλων έργων τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας του εντυπωσιακού στεγάστρου  που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Το στέγαστρο η κατασκευή του οποίου είχε σηματοδοτήσει μια ολόκληρη εποχή, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων,  είναι έτοιμο να καταρρεύσει και δεν καλύπτει ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις στατικής ασφάλειας. Το ίδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Αυτό προέκυψε από την μελέτη των ειδικών που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεκινήσουν έργα συντήρησης. Έργα που προφανώς δεν είχαν γίνει τα 20 χρόνια που στέκει εκεί το στέγαστρο.

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει έναν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς θα πρέπει εξετάσει και να αποφανθεί εφόσον μελετήσει τους τέσσερις τόμους των 1.500 σελίδων, της πρώτης τεχνικής μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, για το σύνολο των κατασκευών Καλατράβα εντός του ΟΑΚΑ. Το ΤΕΕ κατά την επαναξιολόγησή του θα συνεργαστεί με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος ρωτήθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν με την συντήρηση των μεγάλων έργων υποδομής και εξήγησε ότι το κράτος έχει διαχρονικά έλλειμμα στην συντήρηση έργων και πλέον αυτό θα πρέπει να αλλάξει καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα γινόταν εάν είχαμε κατάρρευση του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ.

«Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με το μεγάλο ζήτημα της συντήρησης. Όλα τα έργα έχουν ένα χρόνο ζωής και χρειάζεται να κάνουμε ελέγχους και να ακολουθούμε όσα ορίζονται από τις προδιαγραφές και τον κατασκευαστή. Επομένως πρέπει να δούμε εκ νέου όλα αυτά τα θέματα στα οποία υπολείπεται ο κρατικός μηχανισμός», τονίζει ο κ. Τσίγκρος.

Ημερίδα ενημέρωσης για την συντήρηση των γεφυριών

Μέσα στο μήνα και πιθανόν στο τέλος, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου αναμένεται να διοργανώσει μια σημαντική ημερίδα που στο επίκεντρό της θα έχει το θέμα της συντήρησης των γεφυριών. Καλεσμένος θα είναι ο μηχανικός Παναγιώτης Παπανικόλας.

Ο Dr. Παπανικόλας είναι Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ, και διδάκτωρ στην Δομοστατική Μηχανική. Έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής στη μελέτη και κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και από το 2009 είναι διευθυντής της Vinci Consessions στην Ελλάδα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε. και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει για την συντήρηση και την τήρηση των τεχνικών όρων σε ένα μεγάλο έργο όπως αυτό της γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου. «Θα τον τιμήσουμε και φυσικά θα μας ενημερώσει ώστε και εμείς να γνωρίζουμε και να επικαιροποιήσουμε τις γνώσεις μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσίγκρος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ