geoparko-vikou-aoou

Η γιαννιώτικη φιλοξενία σε ηλεκτρονικό περιοδικό στην Ιαπωνία

Νέα

Την προβολή της περιοχής των Ιωαννίνων στο Ιαπωνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Chikyu-No-Arukikata (Παγκόσμιος Οδηγός Ταξιδιωτών) εξασφάλισε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων μέσω ευρωπαϊκού έργου που υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Interreg IPA II CBC Greece-Albania 2014-2020”.

Η συντάκτρια του περιοδικού Mayumi Ishii μαζί με τη την ελληνικής καταγωγής φωτογράφο Ανδρονίκη Χριστοδούλου έμειναν για ένα δεκαήμερο στην περιοχή μας και περιηγήθηκαν στην πόλη, σε χωριά καθώς και στο Οικοπάρκο Βίκου – Αώου. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ντόπιους τεχνίτες και να φωτογραφίσουν τη δουλειά τους, να θαυμάσουν το ορεινό ηπειρωτικό φυσικό περιβάλλον, να δοκιμάσουν την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, να μιλήσουν με τους κατοίκους των χωριών για τις τοπικές παραδόσεις και να νιώσουν την ηπειρωτική φιλοξενία.

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού οι δύο επισκέπτριες παρουσιάζουν το πρώτο μέρος της δεκαήμερης εμπειρίας διαμονής και περιηγήσεών τους στην περιοχή μας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης δήλωσε:

«Κατά την περίοδο που όλες οι προσπάθειες του ελληνικού τουρισμού εστιάζονται στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού στην χώρα μας από χώρες με χαμηλά επίπεδα Covid-19, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, ως υπόδειγμα διαχείρισης της κρίσης, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει τις τουριστικές ροές προς την περιοχή μας. Όσο μικρή ή μεγάλη κι αν αποδειχθεί αυτή η προσφορά, δείχνει ότι δεν περιμένουμε μόνο από το κράτος να μας βοηθήσει, αμέτοχοι στην συνολική προσπάθεια. Και μάλιστα θα συνεχίσουμε με την επίσκεψη ομάδας αμερικανών δημοσιογράφων, μόλις επιτραπούν οι αεροπορικές μεταφορές σε κατοίκους των ΗΠΑ.

Οι κυρίες Ishii και Χριστοδούλου φιλοξενήθηκαν στην περιοχή μας το δεκαήμερο 4 με 13 Μαρτίου και επισκέφθηκαν την πόλη των Ιωαννίνων καθώς και περιοχές και χωριά σε όλο το Νομό. Έμειναν σε αστικά και ορεινά καταλύματα και φωτογράφισαν κτηνοτρόφους, συλλέκτες βοτάνων, παραγωγούς τυριών, τεχνίτες στα εργαστήριά τους και τα υπέροχα τοπία μας. Το ρεπορτάζ επρόκειτο να δημοσιευθεί στον Ιαπωνικό τύπο τον Απρίλιο αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν παγκόσμια λόγω του κορωναϊού και η παύση των τουριστικών ταξιδιών οδήγησαν στην απόφαση να δημοσιευθεί το ρεπορτάζ στα μέσα Ιουλίου ώστε να βοηθήσει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σημαντικό δε σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι, χάρις στην ηλεκτρονική δημοσίευσή του, το ρεπορτάζ αυτό θα παραμείνει στο διαδίκτυο, ώστε όποιος θέλει, θα μπορεί είτε να το αναδημοσιεύει είτε να ανατρέχει σε αυτό οποτεδήποτε.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι το Ιαπωνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Chikyu-No-Arukikata είναι ένα από τα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά τουριστικά  περιοδικά της Ιαπωνίας και καθοδηγεί εκατομμύρια Ιάπωνες κάθε χρόνο στις διακοπές τους.

Και οι δύο φιλοξενούμενες δήλωσαν ότι τα ηπειρωτικά τοπία καθώς και η παραδοσιακή κουζίνα ταιριάζει πολύ στις αυθεντικές, πρωτότυπες γι’ αυτούς, εμπειρίες που ψάχνουν οι Ιάπωνες τουρίστες, ενώ εξήραν και την αγάπη των κατοίκων για τα οικόσιτα ζώα, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα στην Ιαπωνία. Μάλιστα, όπως είπα και πριν, η κα Ishii παρουσίασε πολλές από τις φωτογραφίες της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instragramm με πολύ θετικά σχόλια.

Η επόμενη ομάδα δημοσιογράφων θα έρθει από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Η ελπίδα μας είναι να εμπνεύσουμε το ίδιο επιτυχημένα κι αυτούς ώστε να έχουμε μία πολύ καλή παρουσίαση και από την δυτική πλευρά του χάρτη».