Γίνεται ψηφιακό το βιβλιάριο υγείας παιδιού

Νέα

Τι σημειώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιάτρων

Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας των παιδιών, ψηφιοποίηση ατομικού δελτίου υγείας, αλλά και  δημιουργία μητρώου εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα οι παιδίατροι θα φτιάχνουν ψηφιακό φάκελο για κάθε παιδί που εξετάζουν.

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες έρχονται να καλύψουν επίσης ένα τεράστιο κενό στην υγειονομική καταγραφή δεδομένων και προγραμματισμού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιάτρων Σοφία Φίνου μιλώντας για τις σημαντικές ανακοινώσεις, επικεντρώθηκε στην δυνατότητα που δίνεται πλέον σε γονείς και γιατρούς να οργανώνουν την υγειονομική φροντίδα των παιδιών χωρίς αναμονή, χωρίς ταλαιπωρία, προφορικές συνεννοήσεις και έλλειψη βάσης δεδομένων.

Στο επόμενο διάστημα οι γιατροί θα μπορούν να ξεκινούν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών. Αυτό, σύμφωνα και με την κα. Φίνου θα απαιτήσει- στο αρχικό στάδιο, αυξημένη προσπάθεια από την πλευρά των γιατρών μέχρι σταδιακά να υπάρξει ομαλοποίηση και κάθε παιδί να έχει το δικό του ψηφιακό φάκελο.

Πολλαπλά τα οφέλη

Τα οφέλη, σύμφωνα και με την κα. Φίνου από αυτή την ψηφιακή διαδικασία είναι πολλαπλά καθώς με το  Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η χώρα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών.

Παράλληλα, οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο και γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού με δεδομένα ακριβείας.

Η διαδικασία για τα παιδικά εμβόλια

Με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο. Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρεί την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ