koronaios_emvolio

Φιλόδοξοι στόχοι για τους εμβολιασμούς

Νέα

Ανοίγει η πλατφόρμα για περισσότερες ηλικίες – Στη «μάχη» σύντομα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για δήλωση ραντεβού για όσους μεταξύ των ηλικιών 30-39 επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZenca, όπως είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα και όπως επανέλαβε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και 1η Μαΐου για 45-49 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου. Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.
Χθες, τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για την σημασία των εμβολιασμών, κάνοντας ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και την προσωρινή παύση της χορήγησής του λόγω των θρομβωτικών επεισοδίων που καταγράφηκαν αλλά και την μετέπειτα άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης στις ΗΠΑ μετά από τους απαραίτητους ελέγχους.

Μίλησε για 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ. Αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 49 ετών και μέση ηλικία τα 37 χρόνια. Από τα 15 αυτά περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν έως δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο.
Το συμπέρασμα των Αρχών ήταν πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αναφορικά με τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια.
«Το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα ο έλεγχος, σημαίνει ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου (σ.σ. της Johnson & Johnson) και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson ξεκινά στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στα του εμβολίου της Astrazeneca, «το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Στόχος για πέντε εκατ. δόσεις πριν το καλοκαίρι

Εξάλλου, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας κατά του κορωναϊού, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει ότι «φτάνουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς», εκτιμώντας ότι «αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου θα μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5 εκατ.» δόσεις, μια εξέλιξη που θα συνδράμει στην οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας.
Οι συνολικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί έως τώρα πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια, ωστόσο οι μήνες που ακολουθούν, Μάιος και Ιούνιος, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ αναμένονται και σημαντικές παραλαβές εμβολίων.

Ο συγκριτικός πίνακας της 10ης Απριλίου με την εικόνα που υπάρχει σήμερα δείχνει πως υπάρχει αργή μεν, αλλά σταθερή βελτίωση. Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ποσοστό από 47% πήγε στο 55%.
Η πιο μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα από 65 έως 69. Το ποσοστό πριν από δύο εβδομάδες ήταν 50% και πλέον φτάνει το 60%. Στους 70-74 το ποσοστό ανέβηκε από το 57% στο 61%.
Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει αυξηθεί και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, στους 75-79 το ποσοστό που ήταν ούτως ή άλλως υψηλό (75%) αγγίζει πλέον το 80%. Τα πράγματα πάνε πολύ πιο αργά στους 80 και άνω, όπου φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ισχυρή επιφύλαξη και διστακτικότητα.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό από 63% πήγε στο 65%, ενώ στους 85 και άνω το ποσοστό ανέβηκε μόλις μία μονάδα: από το 62% πήγε στο 63%. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει την καμπάνια ώστε τα ποσοστά να αυξηθούν και άλλο. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και σκέψεις για ενίσχυση του εμβολιασμού μέσω άλλων οδών, όπως για παράδειγμα μιας κινητής ομάδας που θα το κάνει σε ανθρώπους οι οποίοι είναι κλινήρεις.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, 811 ασθενείς με κορωναϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο θάνατος 80 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 10.087. Εντοπίστηκαν 1.317 νέα κρούσματα έπειτα από 22.373 τεστ. Ακόμη, έγιναν 451 εισαγωγές σε νοσοκομεία και δόθηκαν 184 εξιτήρια.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, χθες σε όλη την Ήπειρο, εντοπίστηκαν 16 νέα κρούσματα. Από αυτά τα εννέα βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, δυο κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, τρία στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και δυο στην Π.Ε. Πρέβεζας.