koronaios_emvolio

Έσπασαν ρεκόρ οι εμβολιασμοί στα Γιάννενα

Νέα

Σημαντική η συμβολή του νέου εμβολιαστικού κέντρου – Δυσοίωνες προβλέψεις για τη μετάλλαξη Δέλτα

Εβδομαδιαίο ρεκόρ εμβολιασμών καταγράφηκε στα Γιάννενα την προηγούμενη εβδομάδα, με πάνω από 10.000 εμβολιασμούς να γίνονται από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μέχρι και το περασμένο Σάββατο. Από το σύνολο των εμβολιασμών οι 4.800 αφορούσαν την πρώτη και οι υπόλοιποι τη δεύτερη δόση.
Από την Τρίτη, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Εμβολιαστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους, ο αριθμός των εμβολιασμών που γίνονται καθημερινά στα Ιωάννινα και ο οποίος τον τελευταίο μήνα δεν ξεπερνούσε τους 1.450 εκτοξεύτηκε στους άνω των 1.800.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη έγιναν 1.836 εμβολιασμοί, την Τετάρτη 1.924, την Πέμπτη 1.935, την Παρασκευή 1.865 και το Σάββατο 1.837. Παρότι, τα προγραμματισμένα ραντεβού των εμβολιασμών στο νέο Εμβολιαστικό δεν ήταν πολλά από την έναρξη της διαθεσιμότητάς τους στην ψηφιακή πλατφόρμα, με την πάροδο των ημερών αυξήθηκαν σημαντικά και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Ο ρυθμός των εμβολιασμών της τελευταίας εβδομάδας μάλιστα αποκατέστησε και την… τάξη στη λίστα των περιοχών της χώρας με τον αριθμό των εμβολιασμών, αφού τα Ιωάννινα προσπέρασαν την Αιτωλοακαρνανία, που είχε καταγράψει ένα συνεχόμενο ράλι τον τελευταίο μήνα και είχε προσπεράσει σε αυτή την άτυπη κούρσα τα Ιωάννινα.
Μέχρι το Σάββατο, στα Ιωάννινα είχαν γίνει συνολικά 125.399 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 54.719 είναι πλέον ολοκληρωμένοι.

Οι αριθμοί για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, ξεπερνούν τους 8.175.000 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη χώρα για την Covid-19 ενημέρωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
Όπως ανέφερε, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 35%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που προχωρά, όπως επισήμανε ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα για όσους αδυνατούν να μετακινηθούν. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Τα κρούσματα

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι 215 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Παράλληλα μονοψήφιος είναι ο αριθμός των θανάτων, με ακόμη 8 ασθενείς να χάνουν τη μάχη και τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.682. Ακόμη εντοπίστηκαν 362 νέα κρούσματα έπειτα από 19.462 τεστ, ενώ έγιναν 39 εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας και δόθηκαν 24 εξιτήρια.
Τέλος, χθες, σε όλη την Ήπειρο, είχαμε συνολικά τρία μόνο νέα κρούσματα, τα οποία και εντοπίστηκαν μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Για αγώνα επικράτησης της επιστημονικής κοινότητας και του μικρόκοσμού των ιών με τις μεταλλάξεις, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, επισήμανε ότι χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι ο ιός είναι μαζί μας, ξεκινήσαμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι.
Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δ’ είπε πως είναι ιδιαίτερης ανησυχίας, έχει καταγραφεί σε 92 χώρες όπως και στη χώρα μας, και σημείωσε πως η παραλλαγή Δ’ θα επικρατήσει, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, τα παιδιά.
Επικαλούμενη τον ΠΟΥ η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού κατά 90%».
Αναφέρθηκε επίσης στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για την μετάλλαξη Δ’, η οποία έχει ανεβάσει το τείχος ανοσίας πάνω από το 80%.
«Το χαρακτηριστικό της Δέλτα είναι υψηλή μεταδοτικότητα 50 με 70% από το βρετανικό στέλεχος, με το βρετανικό να είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχαν. Η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμενους και τα παιδία που δεν χουν εμβολιαστεί… Είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των εμβολίων» επισήμανε.
Σημείωσε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%, αντίστοιχα, τόνισε ότι η προστασία με μία δόση δεν ξεπερνά το 30% και μίλησε για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με δύο δόσεις.
Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά κατά 96% ανεμβολίαστους πολίτες. H Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες.
Παράλληλα, σήμα κινδύνου στέλνουν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα στέλνουν οι ειδικοί, καθώς η πλέον μεταδοτική παραλλαγή του κορωναϊού δημιουργεί τεράστια ανησυχία.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN, λόγω της μετάλλαξης οι προβλέψεις δείχνουν ότι στα τέλη Αυγούστου αναμένονται περίπου 1.000 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας».
Εξηγώντας τι δείχνουν τα μοντέλα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής ΑΠΘ, εξήγησε ότι «πάμε βουρ για μετάλλαξη Δέλτα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Μέχρι τέλος Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα μας».
Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, αναφέρονται συγκεκριμένα ότι «τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα», και γι’ αυτό το λόγο όπως εξήγησε πρέπει να κάνουμε επιτάχυνση του εμβολιασμού, να μην σταματήσουμε τα self test αλλά και όπως επισήμανε «δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής επέμεινε στη σημασία που έχει ο εμβολιασμός, αναφέροντας ότι αν φτάσουμε στο 70% των ενηλίκων μέχρι αρχές Αυγούστου, χρειάζεται να φτάσουμε στο 83% των ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου ώστε να υποτάξουμε την αύξηση και επισήμανε ότι είναι πολύ βασικό, αυτού του είδους τις μεταλλάξεις τις χτυπάς στην αρχή τους.