Έρχονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων

Νέα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν οι τιμές των καυσίμων και στα πρατήρια, μετά τις ραγδαίες μειώσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να προβεί σε ελέγχους και πρόστιμα, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι αντίστοιχες μειώσεις στη λιανική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η μείωση των τιμών του πετρελαίου πρέπει να περάσει στον καταναλωτή. Υπάρχει ήδη μία μείωση περίπου 5% στη βενζίνη, 7% στο diesel και 10% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι η μείωση που βλέπουμε στις διεθνείς αγορές. Θέλει κάποιες μέρες για να περάσει αυτή η μείωση και στους Έλληνες καταναλωτές. Θα περάσει γιατί αν δεν περάσει θα βάλουμε αυστηρά πρόστιμα», ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή την Τρίτη. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αργότερα την ίδια μέρα με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν πως σε πρατήρια της Αττικής οι μειώσεις είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές.
Όπως εξήγησε ωστόσο ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ιωαννίνων Π. Κολόκας οι μειώσεις των τιμών περνούν στον καταναλωτή πιο αργά από ότι περνούν οι αυξήσεις, ωστόσο αυτό ήδη άρχισε να φαίνεται στις αντλίες και θα γίνει ακόμη πιο αισθητό τις επόμενες ημέρες. Μόλις την Δευτέρα τα τιμολόγια από τα διυλιστήρια είχαν τιμές μειωμένες κατά 22 ευρώ στα 1000 λίτρα. Παρόλα αυτά, τόνισε πως ουσιαστικό βήμα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων είναι η μείωση των φόρων.
«Όσοι προμηθεύτηκαν καύσιμα από τη Δευτέρα και έπειτα θα περάσουν τις νέες τιμές στον καταναλωτή. Αν το κράτος πάντως δεν αντιληφθεί την αναγκαιότητα να καταργήσει τον ειδικό φόρο και να μειώσει του υπόλοιπους φόρους που αντιστοιχούν συνολικά στο 64% της τελικής τιμής της αμόλυβδης, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε ουσιαστικό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κολόκας.