Έρχεται η υπουργός Πολιτισμού στο τέλος του μήνα

Νέα

Στα Γιάννενα αναμένεται να βρεθεί στις 30 Σεπτεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Στα Γιάννενα αναμένεται να βρεθεί στις 30 Σεπτεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης όπως ανακοίνωσε η Προϊσταμένη Έφορος Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου μιλώντας το πρόγραμμα πιστοποίησης των δημόσιων Μουσείων της χώρας που ξεκινά πιλοτικά από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου εξελίσσεται για τα αρχαιολογικά μουσεία της Νικόπολης, της Άρτας, της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΥΠΠΟ «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και εθνικούς πόρους.

Όπως εξήγησε η κα Παπαδοπούλου «Στόχος είναι να πιστοποιηθούν σταδιακά όλα τα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας μας και της περιοχής μας και να αναγνωριστούν όσα ιδιωτικά ή δημοτικά ή άλλα μουσεία επιθυμούν»

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η πιστοποίηση των μουσείων και γιατί είναι τόσο σημαντική; Η κα Παπαδοπούλου απάντησε δίνοντας βαρύτητα στην ουσία

«Αξιολογούμε τα μουσεία μας, για να τα βελτιώσουμε. Αναβαθμίζουμε κτηριακά τις εγκαταστάσεις και βελτιώνουμε ουσιαστικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους προς τους επισκέπτες. Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας. Απαιτείται καθιέρωση  στενής συνεργασίας και δικτύωσης των δράσεων των Μουσείων της Περιφέρειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία οικονομία κλίμακας. Με τον τρόπο αυτό προσελκύουμε κόσμο τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Είναι πολλά αυτά που σηματοδοτεί η πιστοποίηση και επίσης πολλά αυτά που θα προσφέρει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, κληθείσα να σχολιάσει την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ, η κα Παπαδοπούλου μίλησε για μια σπουδαία εξέλιξη «Η ένταξη είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας πολλών φορέων που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς είναι η πρώτη φορά που εγγράφεται ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι η ένταξη «μεγαλώνει τις ευθύνες και αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ