Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής ο Mark R. Thursz

Νέα

Η επίσημη τελετή αναγόρευσης του κ. Τουρτζ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης

Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι από το απόγευμα της Πέμπτης και επίσημα ο διακεκριμένος Καθηγητής Ηπατολογίας – Γαστρεντερολογίας του Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαρκ Τουρτζ.

Η επίσημη τελετή αναγόρευσης του κ. Τουρτζ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου στην προσφώνησή της να αναφέρεται στα βιογραφικά στοιχεία και την επιστημονική διαδρομή του τιμώμενου προσώπου με τα βασικά του ενδιαφέροντα να αναφέρονται στην ιογενή και την αλκοολική ηπατίτιδα. Ο καθηγητής Μαρκ Τουρτζ ηγήθηκε έρευνας για τη μελέτη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β και τον καρκίνο του ήπατος στη Δυτική Αφρική, με σκοπό την αναγνώριση δεικτών γονιδιώματος, πρωτεομικού και μεταβολικού χαρακτήρα για τον καρκίνο του ήπατος, επιτρέποντας την αξιολόγηση της καλύτερης θεραπείας και τρόπων πρόληψης της νόσου στις επόμενες γενιές.

Επίσης υπήρξε επικεφαλής καμπάνιας προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στην ηπατίτιδα τύπου C κατά την οποία διεξήχθησαν μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις σε μονάδες απεξάρτησης για ναρκωτικά και αλκοόλ, όπως επίσης και σε φυλακές.

Συντονίζει τη διεξαγωγή των ερευνών και κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της ηπατίτιδας Β και C με  απώτερο σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και την διευκόλυνση της πρόσβαση των ασθενών σε νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Στο κέντρο έρευνας που διευθύνει ο κ. Τουρτζ στο ImperialCollegeHealthcare NHS Trust, την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν φάρμακα που εξασφαλίζουν τη θεραπεία σε ποσοστό 95% έως 98% των ασθενών με ηπατίτιδα C.

Ακολούθησε ο έπαινος του τιμώμενου προσώπου από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη και η ανάγνωση του ψηφίσματος και στη συνέχεια η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την αναπληρώτρια κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ναυσικά Β. Ζιάβρα και η επίδοση του ψηφίσματος από την πρύτανη. Μετά την ομιλά του τιμώμενου προσώπου, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον διδάκτορα Μουσικολογίας, τενόρο Δημοσθένη Φιστουρή, και τον κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών, πιανίστα Αθανάσιο Τρικούπη.