Ψηφιοποίηση σε ραντεβού και λίστες χειρουργείων

Νέα

Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον εμβολιασμό κατά της covid-19 θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας και στο ζήτημα των λιστών χειρουργείων, δηλαδή θα γίνει με πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 – 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει». Τους επόμενους μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η διάταξη για την ενιαία λίστα χειρουργείων ψηφίστηκε στη Βουλή και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα…». Σημείωσε ότι η covid-19 και στη δική μας χώρα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες αύξησε κατά 25% περίπου τη λίστα των χειρουργείων. Έχουμε αναμονή γι’ αυτό που ονομάζονται “ψυχρές επεμβάσεις”, πρόσθεσε.

Για την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πληρώματα του ΕΚΑΒ απέφερε τους δύο – τρεις μήνες που εφαρμόζεται 30% αύξηση στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές που εφαρμόζεται το μέτρο και 1.500 διακομιδές.

“Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ”, είπε.

“Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή. Και για το ΕΚΑΒ είχε παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το πώς να ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε ψηφιακά συστήματα και πώς κάνουμε μια διοικητική αναδιάταξη ενός οργανισμού που κλείνει 40 χρόνια”, είπε.