Επιστροφή των μαθητών εάν δώσουν «πράσινο φως» οι επιστήμονες

Νέα

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Ωστόσο το άνοιγμα θα κριθεί από τα στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών που μεσολαβούν.
Το υπουργείο Παιδείας έχει πάντως αποστείλει σχετική εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις διευθύνσεις των σχολείων τις πρώτες δυο διδακτικές ώρες της Δευτέρας να αφιερωθεί χρόνος στην ενημέρωση των παιδιών για την αναγκαιότητα τήρησης και εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Καμπουράκης αναφέρθηκε στην εγκύκλιο και στην συνεργασία με τους Δήμους για να είναι έτοιμα τα σχολεία γυμνάσια και λύκεια για τη Δευτέρα. «Είμαστε έτοιμοι και τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν ξανά τους μαθητές» λέει ο κ. Καμπουράκης.

Βαθμοί και απουσίες

Με την ίδια εγκύκλιο, το Υπουργείο καλεί τους καθηγητές να βαθμολογήσουν για το πρώτο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς. Πολλοί καθηγητές επικαλούμενοι την τηλεκπαίδευση, τα χαμένα μαθήματα και τα λιγοστά διαγωνίσματα δεν έχουν βάλει βαθμό στους μαθητές με αποτέλεσμα να μην έχουν δοθεί οι βαθμοί στα παιδιά. Ωστόσο στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχουν συμπληρωθεί 10 διδακτικές ώρες».
Διευκρινίσεις δίνονται και για τις απουσίες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο και τονίζει ο κ. Καμπουράκης, «η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β’ Τετραμήνου.

Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».
Ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν και τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά μαθήματα.

Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων είπε ότι όλα κυλούν ομαλά και χωρίς εμφάνιση κρουσμάτων ούτε σε μαθητές ούτε σε δασκάλους καλώντας όλους να συνεχίσουν να τηρούν με προσοχή τα μέτρα.
«Στα δημοτικά σχολεία πάμε πολύ καλά. Εκτός από δύο περιπτώσεις στις αρχές. Ευτυχώς δεν έχουμε αλλά κρούσματα Να το διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθεια» κατέληξε.

Ζητάει εγρήγορση και προσοχή

Τη λήψη αυξημένων μέτρων και την διενέργεια ελέγχων και γρήγορων τεστ ζητά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Κώστας Καμπουράκης.
Το θέμα προέκυψε από τις μετακινήσεις προσφύγων- μεταναστών από διάφορες περιοχές της χώρας σε δήμους της Ηπείρου και την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων σε νηπιαγωγεία.

Ο κ. Καμπουράκης κάλεσε τους αρμόδιους να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε τα παιδιά που θα μπουν για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία, σχολεία ή σε άλλες δομές να έχουν ελεγχθεί για κορωναϊό.
«Το ζήτημα είναι γνωστό στους αρμόδιους. Εκφράζω ανησυχία να ενταθούν τα μέτρα ελέγχου και τα τεστ ανίχνευσης. Να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για τα μέτρα προφύλαξης και τα τεστ», κατέληξε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ