Επιστροφή στα θρανία εν μέσω ιώσεων – Τι ισχύει με τις απουσίες

Νέα

Κανονικά άνοιξαν εν μέσω έξαρσης ιώσεων τα σχολεία σήμερα έπειτα από τη διακοπή για τα Χριστούγεννα, ενώ την ίδια ώρα έκδηλη είναι η ανησυχία ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και RSV στα παιδιά και όχι μόνο.

Από τη μεριά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα στα σχολεία όπως τις προηγούμενες δύο χρονιές (πχ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, κλείσιμο τμημάτων, tests).

Προβλέπεται, πάντως, δυνατότητα μέχρι 5 απουσιών για όσους μαθητές και μαθήτριες νοσούν από την εποχική γρίπη, ενώ παρόμοιο μέτρο υπάρχει ήδη και για τη νόσηση με κορωνοϊό.

Καμία σκέψη για μέτρα στα σχολεία

Για κανονικό άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο ούτε σκέψεις για κλείσιμο σχολικών μονάδων έκαναν λόγο τις προηγούμενες μέρες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Για το αν τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε στον ΣΚΑΪ: «Εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».

Σε περίπτωση που αρκετές απουσίες παιδιών και άδειες τάξεις, η κ. Κεραμέως πρόσθεσε ότι θα παραμείνει ως έχει το παρόν σχέδιο.

Δεν υπάρχει συζήτηση για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λόγω των ιώσεων στα σχολεία, δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Κόπτσης: «Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες. Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Πώς «σβήνονται» οι απουσίες

Να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή.

Η διαγραφή των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.