sxoleio_aithousa

Επιστροφή για τη δευτεροβάθμια από την 1η Φεβρουαρίου

Νέα

Παρατείνεται το lockdown για μία ακόμα εβδομάδα – Λίγες οι αλλαγές στα μέτρα

Στις τάξεις τους επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, όπως ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή. Στις κόκκινες περιοχές ωστόσο θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία» είπε η κ. Κεραμέως, και επισήμανε πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με την αυστηρή τήρηση των κανόνων και υπενθύμισε την εδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για την covid.
Ανακοινώνοντας το άνοιγμα των σχολείων η κ. Κεραμέως επισήμανε:
Ανακοινώνουμε την επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πολύτιμη καθοδήγηση.
Μετά λοιπόν, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:
– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
– η χρήση αντισηπτικών,
– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.
Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση.
Διευκρινίζεται:
-Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
-Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Για τους φοιτητές

Η κα. Κεραμέως έκανε και μία επιπλέον επισήμανση αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα σημειώνοντας πως φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Έτοιμος ο δήμος Ιωαννιτών

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης ρωτήθηκε για την ετοιμασία στα σχολεία λέγοντας ότι από πλευρά του Δήμου όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία των σχολείων.
Τα κτήρια έχουν ήδη ετοιμαστεί ενώ έχουν ληφθεί και τα σχετικά αντισηπτικά και καθαριστικά. Ο κ. Αϊβατίδης αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν κάνει αναφορικά με τον καθαρισμό των σχολικών συγκροτημάτων που επίσης είναι προτεραιότητα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ν. Χαρδαλιάς: Παράταση του lockdown για άλλη μία εβδομάδα

Τη συνέχιση εφαρμογής των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων σε όλη τη χώρα για ακόμα μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε, στο διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, συνεχίζουν να ισχύουν τα sms και οι έντυπες δηλώσεις, απαγορεύεται η νυχτερινή μετακίνηση από 21:00-05:00 με τις γνωστές εξαιρέσεις και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους.
Για το κυνήγι και το ψάρεμα, γνωστοποίησε πως παρατείνεται η απαγόρευσή τους, με εξαίρεση τις ΠΕ Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρων, μόνον εντός των ορίων του Νομού, το κυνήγι τους, έως τέσσερα άτομα-κυνηγοί, ανά δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης, πέρα από τις κυρώσεις Covid-19, προβλέπεται για μια τριετία ανάκληση της άδειας κυνηγού κι απαγόρευση λήψης νέας άδειας. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την άλλη Παρασκευή, οπότε επίσης θα γίνει συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Στα ταξί, επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πέρα από τον οδηγό, ενώ τα κρουαζιερόπλοια που είναι ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια μπορούν να μετακινούνται σε λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας για επισκευή και συντήρησή τους.Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα, ταπρακτορεία του ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ Play.