ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – Με επίκεντρο την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο

Νέα

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού ήταν αυτοί που έκαναν την πρώτη επίσημη- από πλευράς της κυβέρνησης, επίσκεψη στον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.
Ο Δήμαρχος υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη, τον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα όπως και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Στη συνάντηση παρούσα και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
Η ηγεσία του υπουργείου στα πλαίσια προγραμματισμένων επισκέψεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας επιχειρεί να κάνει ένα άνοιγμα συνεργασίας με όλους τους φορείς ώστε από κοινού να ακολουθήσουν ένα σχεδιασμό δράσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ.
Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και προχωρούν στην εκπόνηση εστιασμένου στρατηγικού σχεδίου στο οποίο θα καταγράφονται τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
Για την περιοχή των Ιωαννίνων όπως τονίστηκε στη συνάντηση είναι κατατεθειμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για τον ξενοδοχειακό τομέα όσο και για το υδατοδρόμιο. Μάλιστα, ο υπουργός ευχήθηκε να υπάρχει άμεσα ενδιαφέρον και σύντομα να γίνει πραγματικότητα η λειτουργία του.
Ο Υπουργός κ. Θεοχάρης στάθηκε ιδιαίτερα στο υδατοδρόμιο λέγοντας ότι προχωρούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και με αυτό τον τρόπο «μπορεί να ανοίξει άμεσα ο δρόμος και το σχέδιο να πάρει «σάρκα και οστά».
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και του ευχήθηκε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπογράμμισε ότι τα Γιάννενα αποτελούν έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό και τόνισε ότι ήδη συγκεντρώνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Τα Γιάννενα είναι ανερχόμενα τουριστικά. Ελπίζουμε ότι οι προοπτικές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες με τα υδατοδρόμια. Ήδη υπάρχει το πλαίσιο για πιο εύκολη και γρηγορότερη αδειοδότηση. Αυτό που ζητάμε κι αυτό που ζητήσαμε και από τον δήμαρχο είναι ένα εστιασμένο σχέδιο που θα καταγράφει τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού.
Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συζητήθηκε ακόμη ο καταλυτικός ρόλος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ενώ συζήτηση έγινε και για πιθανά γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών.
«Χέρι χέρι θα δουλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
«Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη και τις δυνατότητες της περιοχής μας. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση του σχεδίου που θα αποτυπώνει τα δυνητικά πλεονεκτήματα, όπως ζήτησε το Υπουργείο. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στον συνεδριακό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό. Από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο και θα έχουμε μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ώστε να καταστήσουμε τα Γιάννενα, όπως λέγαμε, έναν πραγματικό κόμβο των Βαλκανίων», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Ο Δήμαρχος δώρισε στον Υπουργό και τον Υφυπουργό φωτογραφικά λευκώματα που αποτυπώνουν την ιστορία των Ιωαννίνων.

Στοχοθεσία από κοινού με την Περιφέρεια
Αμέσως μετά η ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη με τον οποίον είχαν συνάντηση και συζήτηση για τις δυνατότητες της Ηπείρου και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ολόκληρης της περιοχής.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς ο ρόλος και η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, το οποίο έχει ως στόχο την επικοινωνία της Κεντρικής Διοίκησης με τις Περιφέρειες, καθώς και των Περιφερειών μεταξύ τους, τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών, τη διαμόρφωση ενός κοινού και συντονισμένου πλάνου δράσης και την καλύτερη προβολή κάθε Περιφέρειας αλλά και της Ελλάδας συνολικά.
Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υποδέχτηκε τον κ. Θεοχάρη και άμεσα έθεσε τον άξονα των όσων έχουν γίνει αναφερόμενος στις πολλές δυνατότητες που έχει η περιοχή με την ανάπτυξη όλων των πλεονεκτημάτων καθώς η Ήπειρος μπορεί να είναι προορισμός και τους 12 μήνες του χρόνου.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα αρωματικά φυτά και τα βότανα ενώ έθεσε στον υπουργό τον προβληματισμό του που αφορά στη δυνατότητα πώλησης τοπικών προϊόντων και ειδών που φτιάχνονται στην ευρύτερη περιοχή, στα τουριστικά εκθετήρια και πωλητήρια.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην διάθεση για συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, ξεκαθάρισε ότι πολλά θα αλλάξουν, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων προγραμματίζουν ενημερώσεις ανά δίμηνο των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών όλης της χώρας ώστε από κοινού να προχωρούν τα θέματα του τουρισμού και να θέτουν στόχους και δράσεις.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου καθώς και φορείς του τουρισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην συνάντηση παρούσα και η βουλευτής ΝΔ Μαρία Κεφάλα.
Ο κ. Καχριμάνης έδωσε στον υπουργό και τον υφυπουργό μια σειρά από αναμνηστικά δώρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ