anoigma-sxoleion_siskepsi

Επένδυση στην ασφάλεια για το «πρώτο κουδούνι»

Νέα

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και όλοι οι φορείς είναι σε εγρήγορση ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα για την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη και τους προέδρους των σχολικών επιτροπών Βασίλη Τσαμπαλά και Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη παρουσίασαν την προετοιμασία που έχει γίνει ενώ όπως ειπώθηκε οι μάσκες αναμένεται να βρίσκονται πιθανόν και σήμερα Παρασκευή στα Γιάννενα για να διανεμηθούν στα παιδιά.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «Όλα τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με απολυμαντικά υλικά για τον καθαρισμό, με αντισηπτικά για τους μαθητές ενώ υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθούν και χειρουργικές μάσκες σε περιπτώσεις που προκύψει τέτοια ανάγκη.

Σε όλες τις σχολικές μονάδες βρίσκονται ήδη οι καθαρίστριες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο της προκήρυξης του Αυγούστου. Επίσης διατίθενται έντεκα καθαρίστριες από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ενώ άλλες δώδεκα προσλαμβάνονται με τετράμηνες συμβάσεις ώστε να καλυφθούν πλήρως οι αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Απαιτεί από όλους αυξημένη επαγρύπνηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είμαι βέβαιος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό της, είμαι σίγουρος ότι οι γονείς θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα παιδιά μας θα δείξουν την μέγιστη υπευθυνότητα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.
Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τις Σχολικές Επιτροπές που εργάστηκαν και εργάζονται ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα για την έναρξη της Δευτέρας.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων που γίνεται στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους ενός εκατομμυρίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε είκοσι σχολεία του Δήμου ενώ σε άλλα δεκαέξι τοποθετούνται αλεξικέραυνα. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Γυμνασίου Πεδινής ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω του αριθμού μαθητών, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες άλλες δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ώστε να τοποθετηθούν ράμπες ΑμΕΑ, γίνονται διαγραμμίσεις σε όλα τα σχολεία, ολοκληρώνονται τα έργα για την αδειοδότηση του Μουσικού Σχολείου, ανακατασκευάζεται το πεζοδρόμιο στην Ακαδημία και θα ξεκινήσει η ανάπλαση της αυλής στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.

Για το 28ο Νηπαγωγείο και το… Παλιό Χατζηκώστα

Ο κ. Ελισάφ επανέλαβε ότι για το 28ο Νηπιαγωγείο βρίσκονται στην τελική φάση για την τοποθέτηση επιπλέον αίθουσας ενώ είπε ότι σύντομα ξεκινά η διαμόρφωση των σχολικών εγκαταστάσεων στο παλιό Χατζηκώστα. Αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις όμως έπρεπε να ξεπεραστεί μία σειρά σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων στα οποία εμπλέκονταν πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

«Θα είμαστε εδώ ώστε να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η ωριμότητα όλων για τήρηση των υγειονομικών μέτρων που απαιτεί η δύσκολη περίοδος που διανύουμε. Η τήρηση των μέτρων είναι η ασπίδα για την ασφάλεια των παιδιών και της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Μοιράζονται την αγωνία για την εκκίνηση της χρονιάς

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης υποστήριξε ότι στόχος είναι να δουλέψουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα δηλώνοντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι παρούσες για την αντιμετώπιση κάθε θέματος.
Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη με τη σειρά της αναφέρθηκε στις συσκέψεις και τον προγραμματισμό «Προγραμματίσαμε την έναρξη της χρονιάς και είμαστε σε συνεχή επαφή για την επίλυση προβλημάτων» είπε ενώ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της κατανομής χρημάτων σε όλα τα σχολεία για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα ανταποκριθούν άριστα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Βιώνουμε μία εντελώς διαφορετική χρονιά. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός καθώς θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τα παιδιά είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθούν και θα προσαρμοστούν στα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας. Οι γονείς πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει ιός και να βοηθήσουν τα παιδιά για την τήρηση των μέτρων» επεσήμανε η κ. Νόκα.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια υλικών για όλες τις σχολικές μονάδες ενώ είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών.

«Χρειάζεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Και θα είμαστε. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων και τους κανόνες και πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας», ανέφερε ο κ. Τσαμπαλάς.

Παρεμβάσεις που επιλύουν καθημερινά προβλήματα

Τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια παρουσίασε η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη.
Παρεμβάσεις που επιλύουν καθημερινά προβλήματα των σχολείων και αναβαθμίζουν τις υποδομές τους.
Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα όσα έχουν κάνει τον τελευταίο ένα χρόνο από όταν και ανέλαβαν δηλαδή την διοίκηση του δήμου. Οι παρεμβάσεις είναι πολλές και στόχο έχουν να λειτουργούν ομαλά και απρόσκοπτα οι σχολικές δομές που φιλοξενούν χιλιάδες μαθητές.

Η κα. Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη υπογράμμισε την προτεραιότητα τους στα σχολικά συγκροτήματα καθώς τα σχολεία είναι στην ουσία «το δεύτερο σπίτι των μαθητών» μιας και σε αυτά περνούν μεγάλο τμήμα της καθημερινότητάς τους.
Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι οι προσπάθειες νομιμοποίησης πολλών σχολείων που δεν έχουν άδειες αλλά και αντίστοιχες ενέργειες για το Μουσικό σχολείο όπου έχουν γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις.
Παρεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες, έχουν γίνει σε διάφορα σχολεία της περιοχής ενώ πρόθεση είναι να συνεχιστούν οι δράσεις στα σχολικά συγκροτήματα.

Η κα. Νόκα, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την βελτίωση των σχολικών υποδομών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ