imerida_foreas-pamvotdias

Ο περιορισμός της δρομίτσας θα σώσει την τσίμα

Νέα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα «Ενίσχυση του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus και διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Λίμνης Παμβώτιδας».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου στον Πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία, εξωτερικός χώρος), στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε.Π.), τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την Covid-19. Στόχο είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και τους τοπικούς φορείς, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της Παμβώτιδας και ειδικότερα του ενδημικού είδους της Τσίμας.

Η Ηπειρώτικη Τσίμα (Pelasgus epiroticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Λίμνης Παμβώτιδας, δηλαδή το είδος συναντάται μόνο σε αυτήν και πουθενά αλλού στον κόσμο και αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της περιοχής. Σήμερα οι πληθυσμοί της έχουν καταρρεύσει και το είδος κρίνεται ως Κρισίμως Κινδυνέυον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), εξαιτίας των ανθρωπογενών πιέσεων που δέχεται ολόκληρο το οικοσύστημα της Παμβώτιδας τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι η προστασία και η διαχείριση των πληθυσμών της Τσίμας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, κ. Φίλιππος Φίλιος, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον κ. Βασίλειο Γοργόλη, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου με αρμοδιότητα στα θέματα Αθλητισμού και Απασχόλησης και τον κ. Βασίλειο Βλέτσα, Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Βασίλη Κουρούτου, Βιολόγου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, και οι ομιλίες της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) από την κα Όλγα Γκρίζη (Βιολόγο) και τον κ. Ιερεμία Χουσίδη (Βιολόγο, Υποψήφιο Διαδάκτωρ), στις οποίες παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου.

Η Ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του κου Ιωάννη Λεονάρδου, επιστημονικά υπεύθυνου του έργου και Καθηγητή του Εργαστηρίου ΖωολογίαςΤ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων, ο οποίος συνόψισε τα συμπεράσματα που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αλλά και πιθανές προοπτικές για το μέλλον. Ο ίδιος ανέδειξε ως κυρίαρχη παρέμβαση και για την προστασία της τσίμας και για την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της λίμνης, την αντιμετώπιση του ξενικού είδους της δρομίτσας.

Τους λόγους εξήγησε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ζωολογίας του ΒΕΤ Ιωάννης Λεονάρδος, λέγοντας, ότι η πολυετής έρευνα απέδειξε, ότι σε ποσοστό 95% η δρομίτσα κυριαρχεί στο σύστημα και βρίσκεται σε αφθονία στη λίμνη. Αν ο πληθυσμός της περιοριστεί, όπως πρέπει ή ακόμη καλύτερα αν εξαφανιστεί, τότε θα ενισχυθεί η δυνατότητα επιβίωσης της τσίμας, γιατί ταυτόχρονα θα αυξηθεί το ζωοπλαγκτόν, το οποίο είναι «θηρευτής» του φυτοπλαγκτού, που προκαλεί τις μεγάλες συγκεντρώσεις των κυανοβακτηρίων στην Παμβώτιδα.

«Θα πρέπει να βάλουμε έναν θηρευτή, όπως είναι ο άνθρωπος για να περιορίσουμε τη δρομίτσα, που δεν αλιεύεται γιατί δεν έχει εμπορική αξία. Να χρηματοδοτήσουμε ακόμη την αλίευσή της, και να την περιορίσουμε στο ελάχιστο, γιατί το όφελος θα είναι τεράστιο και για την επιβίωση της τσίμας και για την αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.