Ενοίκια δύο ταχυτήτων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Νέα

Για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, ρωτήθηκε ο πρόεδρος των Λογιστών- Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, ρωτήθηκε ο πρόεδρος των Λογιστών- Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας.
Ο κ. Μπέκας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακριβώς «νέα» μέτρα καθώς πολλά όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά μέτρο και των προηγούμενων μηνών ενώ το ίδιο ισχύει και για ενοίκια που όμως για το Μάρτιο θα καλυφθεί το 100% από πλευράς της κυβέρνησης.
Ουσιαστικά και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα πάμε σε ενοίκια δυο ταχυτήτων που θα καταβάλουν οι πληττόμενες και οι κλειστές επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο και τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Η ρύθμιση που ψηφίστηκε για τα ενοίκια προβλέπει την απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ η αναστολή των ενοικίων επεκτάθηκε και για τον Μάρτιο.
Στο μέτρο εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου, με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα από το κράτος.
Για τους εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τα ποσά δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως “πληττόμενες” και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ισχύει μείωση κατά 40%. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.
Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τα ενοίκια Νοεμβρίου. Την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πληρώσει τους ιδιοκτήτες για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο από τις πληττόμενες και κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία του.
Επίσης, ο κ. Μπέκας μίλησε για τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν μέχρι 26 Φεβρουαρίου καθώς δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση. «Να σπεύσουν να τα πληρώσουν οι πολίτες καθώς το πρόστιμο είναι τα διπλά χρήματα…», είπε.
Σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το ΙΒΑΝ, ο κ. Μπέκας έσπευσε να πει ότι υπήρξε θέμα του συστήματος ενώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε καλέσει τους δικαιούχους «περίπου τους 25.000 δικαιούχους να πάνε να δηλώσουν το IBAN έτσι ώστε να πληρωθούν».
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι. Για το πλαφόν του 30% στις αποδείξεις ανέφερε ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν χρειάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ