Ενίσχυση απέναντι στις αυξήσεις ζητούν οι πτηνοτρόφοι

Νέα

Το «επείγον» ζήτημα της αύξησης του κόστους στην ελληνική πτηνοτροφία και την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πολιτείας θέτει με επιστολή της στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του κλάδου στη χώρα.

Στην επιστολή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας θέρμανσης, που θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων κι έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στη γνωστή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, οι οποίες σε σημαντικό βαθμό έχουν ήδη απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι περιθώρια για περαιτέρω απορρόφηση του αυξανόμενου κόστους δεν υπάρχουν, οπότε νομοτελειακά θα υπάρξει επιβάρυνση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές. Ζητεί δε από την κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της αντίστοιχης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ, Θάνος Αγγελάκης, σχολίασε σχετικά: «Με την επιστολή μας καθιστούμε σαφές ότι, αν δεν υποστηριχθεί ο κλάδος μας – και συνολικά η πρωτογενής παραγωγή – ώστε να ανταπεξέλθει στο κύμα αυξήσεων της ενέργειας, η όποια στήριξη στα νοικοκυριά ουσιαστικά θα εξανεμισθεί, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις μας θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το επί πλέον κόστος στις τιμές των προϊόντων μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια ειλικρινή και παραγωγική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προσδοκούμε άμεσα σε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης».