Ένα κέντρο για τη στήριξη των προσφύγων στην πόλη

Νέα

Ο Δήμος Ιωαννιτών λειτουργεί το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης

Μία νέα δομή για τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών που μένουν στην πόλη, δημιούργησε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Την Παρασκευή το πρωί παρουσίασε το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης που εγκαταστάθηκε στην οδό Ακαδημίας, στο κτίριο όπου λειτουργούσε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου.

Ο χώρος, μετά την μεταφορά του Αρχείου στο Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα ανακαινίστηκε, εκσυγχρονίστηκε πλήρως και εξοπλίστηκε και την ευθύνη λειτουργίας ανέλαβε το Πνευματικό Κέντρο ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ίδρυμα Open Foundation Society.

Ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στις δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για έναν φιλόξενο χώρο στον οποίο πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να προσέρχονται για την επίλυση των προβλημάτων τους.

«Στελεχώνεται με πέντε  εξειδικευμένα άτομα που θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες διερμηνείας σε τρεις γλώσσες (γαλλικά-αραβικά και φαρσί). Παράλληλα ανακαινίσαμε το κτίριο που στέγαζε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, που πρόσφατα μεταφέρθηκε στο αρχοντικό Τζαβέλλα, το οποίο τώρα κοσμεί το ιστορικό κέντρο της πόλης και το μετατρέψαμε σε ένα σύγχρονο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτείται με 150.000 € από το Ίδρυμα Open Foundation Society που για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο επιχορηγεί κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου μας, και τους ευχαριστώ για την ανεκτίμητη στήριξη τους.

Την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου θα έχει το ΠΚΔΙ που έχει μισθώσει το χώρο από το κληροδότημα Χαραλάμπους και οφείλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κα Ακονίδου για τις άοκνες προσπάθειες της για την υλοποίηση αυτής της δράσης.

Επίσης ευχαριστώ όσους βοήθησαν στη δημιουργία του Κέντρου και ιδιαίτερα την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Παράλληλα το Πνευματικό μας Κέντρο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης θα διοργανώσει πολιτιστικές δραστηριότητες με αντικείμενο την ώσμωση και αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Οι στόχοι

Στους σκοπούς του Διαπολιτισμικού Κέντρου αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου.

Όπως τόνισε το Κέντρο θα μπορεί:

• να παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας – διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων

• να διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου καθώς και δράσεις ώσμωσης διαφορετικών πολιτισμών

• να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη

• να πληροφορεί και να διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο

• να υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων

• να συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές καθώς και σε υπηρεσίες, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του.

«Η διαπολιτισμικότητα ακόμη και σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.  Είναι ένας διαρκής αγώνας για τον σεβασμό του “άλλου” σε μια εποχή που παραμένει εχθρική στη διαφορετικότητα. Το Κέντρο “Ακαδημία”  έρχεται να φωτίσει αυτές τις γκρίζες ζώνες της ημιμαθούς γνώσης, να υποστηρίξει ο,τι δεν υποστηρίζεται, να αγκαλιάσει όποιον ως τώρα κινείται παράλληλα και η τροχιά του δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την τροχιά των υπολοίπων, να εντάξει στον κοινωνικό ιστό της πόλης ανθρώπους που φαντάζουν ξένοι προς εμάς, αλλά μπορούν με δομές σαν αυτή που εγκαινιάζεται σήμερα να έρθουν πιο κοντά μας, να αισθανθούν μέλη του παρόντος κοινωνικού συνόλου. Η πόλη μεγαλώνει και επεκτείνεται και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου απαντά στις προκλήσεις των εποχών και στις αυξανόμενες ανάγκες των συνανθρώπων μας με τη δημιουργία και λειτουργία νέων δομών και υποδομών», τόνισε η κ. Ακονίδου.

Επικοινωνία με το κέντρο

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην τηλεφωνική γραμμή 26513 13653 για να κλείνουν ραντεβού να τους παρέχονται οι πληροφορίες που χρειάζονται.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ