Εμβολιαστείτε έστω και τώρα λέει ο καθηγητής Μ. Ελιφάφ

Νέα

Όχι στον πανικό αλλά ναι στον εμβολιασμό, λέει ξεκάθαρα ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κληθείς να σχολιάσει τα όσα αφορούν την γρίπη.
Ο κ. Ελισάφ καλεί τους πολίτες να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να κάνουν έστω και τώρα το εμβόλιο για τη γρίπη.
Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι λόγω της γρίπης στην Ελλάδα. Από το περασμένο φθινόπωρο έως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ έξι άνθρωποι νόσησαν και πέθαναν εξαιτίας της γρίπης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 65 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων τα 64 απαίτησαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μόνον το 14% των σοβαρών περιστατικών ήταν εμβολιασμένο, μολονότι περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι άνω των 62 ετών.
Ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε «αυξημένα επίπεδα», καθώς μόνον την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 94 κρούσματα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ρυθμός κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με το 2017-18.

Οι οδηγίες:

-Όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, να το κάνουν ακόμα και σήμερα.
-Όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, ας αποφύγουν τις επαφές με πολύ κόσμο και τους κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.
-Όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό και επιβάρυνση στο αναπνευστικό (δύσπνοια, παραγωγικό βήμα) να ζητούν αμέσως βοήθεια παθολόγου ή πνευμονολόγου ή να πηγαίνουν σε νοσοκομείο.
-Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να παραμένουν στο σπίτι ώστε να μην κολλήσουν τους συναδέλφους τους. Το ίδιο, πιο αυστηρά, πρέπει να τηρείται με τα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να πηγαίνουν με συμπτώματα γρίπης στο σχολείο, πρώτον για να μην κολλήσουν τους συμμαθητές τους, και δεύτερον για να αναρρώσουν πιο γρήγορα.
-Όλοι προληπτικά να αποφεύγουμε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι ή και να χρησιμοποιούμε διαλύματα με οινόπνευμα που απολυμαίνουν τα χέρια.
Επίσης: Βήχουμε και φτερινιζόμαστε πάντα σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι μας και όχι στις παλάμες μας ή ελεύθερα στον αέρα όταν βρίσκονται κι άλλοι μαζί μας στο δωμάτιο.
Θυμηθείτε ότι ο ιός εισέρχεται στο σώμα από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια! Αποφεύγουμε λοιπόν να αγγίζουμε με άπλυτα χέρια το πρόσωπό μας.