ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ – Λύση η γυρεοσκοπική ανάλυση

Νέα

Το τεράστιο ζήτημα των ελληνοποιήσεων μελιού αναδεικνύει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται σε εφιάλτη για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές. Επιτήδειοι εισάγουν χαμηλής ποιότητας, φθηνό μέλι και το προωθούν ως ελληνικό προϊόν εξαπατώντας πολιτεία και καταναλωτές. Δημιουργείται έτσι ένα σύνολο αλυσιδωτών επιπτώσεων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα παραγωγό ο οποίος παράγει ποιοτικό μέλι και διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που επιτάσσει η πολιτεία.
Ο Γιώργος Αμυράς ζητά να συμπεριληφθεί η γυρεοσκοπική ανάλυση του μελιού στις προϋποθέσεις απόκτησης του Ελληνικού Σήματος και να λειτουργεί ως επιπλέον ασπίδα προστασίας των εγχώριων προϊόντων. Η συγκεκριμένη ανάλυση δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με ακρίβεια της βοτανικής προέλευσης του μελιού, καθώς αποτυπώνει πληροφορίες σχετικά με την αναλογία και το είδος των γυρεόκοκκων. Είναι απαραίτητη ανάλυση προκειμένου να ταυτοποιηθεί το μέλι ως αμιγές μέλι ορισμένης ποικιλίας, πχ. θυμαρίσιο, ερείκης, πορτοκαλιάς κ.α., ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος.
«Η ταυτοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του εισαγόμενου μελιού που διακινείται στη χώρα μας και η διάκρισή του από το εγχώριο αποτελεί πρόκληση. Η πλήρης ιχνηλασιμότητά του απαιτεί υποχρεωτική καταγραφή των παραστατικών του (τιμολόγια αγοράς – πώλησης) που φανερώνουν την πορεία του, καθώς και εργαστηριακές μεθόδους βοτανικής ταυτοποίησης που προσδιορίζουν με ακρίβεια τη γεωγραφική προέλευση του μελιού. Με αυτά τα εργαλεία η απόδοση του Ελληνικού Σήματος θα προστάτευε το εγχώριο μέλι και θα του έδινε προστιθέμενη αξία», επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς και αναμένει.