Ψυχραιμία και προσοχή στα συμπτώματα

Νέα

«40 πυρετός κάθε 3 ώρες που πέφτει δύσκολα με τα αντιπυρετικά, βήχας, διάρροιες, πονοκέφαλος». Στη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων αυτές τις μέρες στους παιδιάτρους, οι γονείς περιγράφουν την παραπάνω εικόνα με μικρές παραλλαγές. Είναι και πάλι η εποχή της γρίπης!
Ο παιδίατρος Τάσος Σέρμπης με αυτές τις απλές προτάσεις περιγράφει την εικόνα που επικρατεί σε δεκάδες ιατρεία τις τελευταίες ημέρες. Εκατοντάδες γονείς είναι ανήσυχοι και ζητούν ιατρικές συμβουλές προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν.
Ο κ. Σέμρπης αναφέρθηκε στα συμπτώματα καλώντας όμως πρώτα απ’ όλα τους γονείς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να παρακολουθούν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και φυσικά να απευθύνονται στον παιδίατρό.
«Χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία. Η αλήθεια είναι ότι φέτος η γρίπη μπήκε αρκετά επιθετικά (έστω και καθυστερημένα) στην καθημερινότητά μας. Δε χρειάζεται όμως να μας πιάνει πανικός και να πέφτουμε στην παγίδα της υπερβολής» ξεκαθαρίζει ο παιδίατρος θέτοντας το θέμα στην πραγματική του διάσταση.
Απευθυνθείτε στον παιδίατρο όταν…
Ο κ. Σέρμπης υπογραμμίζει ότι αυτό που ως γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τη γρίπη στα παιδιά είναι πότε πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στον παιδίατρο. Όταν λοιπόν αντιληφθούμε τα παρακάτω συμπτώματα τότε δεν χρονοτριβούμε και πάμε το παιδί στο γιατρό:
-Σε έντονο πόνο στο αυτί, στο λαιμό
-Σε έντονο πονοκέφαλο
-Σε δυσκολία στην ανάσα, ασταμάτητο βήχα
-Σε γρήγορη ανάσα (ταχύπνοια)
-Σε φλέματα με αίμα
-Σε εικόνα αφυδάτωσης, μη λήψη υγρών
-Σε έντονες μυαλγίες που δεν αφήνουν το παιδί να σηκωθεί από το κρεβάτι
-Σε υπνηλία, αδυναμία αφύπνισης
-Σε επιδείνωση της κλινικής εικόνας μετά από μια παροδική βελτίωση
-Σε επιμονή της κλινικής εικόνας για πάνω από 3-4 μέρες

Όχι στον πανικό
Καταλήγοντας ο κ. Σέρμπης αναδεικνύει και την σημασία του εμβολιασμού ειδικά σε παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα.
«Ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, εφαρμογή κανόνων υγιεινής από εμάς και τα παιδιά μας και όλα θα πάνε καλά!» κατέληξε ο κ. Σέρμπης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ