Ανοιχτές πόρτες για επισκέπτες από το Ισραήλ

Νέα

Με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι συναντήθηκε την Τρίτη στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης βρίσκεται στα Γιάννενα με αφορμή την εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα που έγινε το βράδυ της Δευτέρας ενώ την Τρίτη είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Κάστρο και τους χώρους όπου ήκμασε η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων.

Η συνάντηση με τον δήμαρχο έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της τουριστικής και της εκπαιδευτικής συνεργασίας με την εμπλοκή και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρέσβη του Ισραήλ και στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «η συνεργασία θα είναι συνεχής με σκοπό τη συμβολή του στην προβολή της πόλης αλλά και σε άλλους τομείς».

Κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση για την παρουσία των Ιωαννίνων, τον Φεβρουάριο, στην τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ και ζητήθηκε η συνδρομή του για στοχευμένες συναντήσεις και συνεργασίες εκείνο το διάστημα.

Ο κ. Γιόσι Αμράνι δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίσκεψη στα Γιάννενα την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις ωραιότερες πόλεις στην Ελλάδα.

«Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση και θα έχουμε μία εποικοδομητική συνέχεια με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Πρέσβης του Ισραήλ.

 

«Δεν ασχολούμαστε με υποθέσεις»

Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Δημαρχείο ο Ισραηλινός διπλωμάτης ρωτήθηκε και αν υπάρχει βάση ανησυχίας για όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και πως το Ισραήλ θα ανταποκριθεί σε μία πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου.

«Δεν ασχολούμαστε με υποθέσεις. Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο βρίσκονται σε σταθερές βάσεις και δεν πρέπει να συζητάμε για υποθέσεις, για πράγματα που ίσως συμβούν στο μέλλον», κατέληξε.

 

Συζήτηση για απευθείας αεροπορική σύνδεση

Εθιμοτυπική επίσκεψη και στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη πραγματοποίησε την ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και ειδικά των καταγόμενων από τα Ιωάννινα, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα τουριστικής συνεργασίας, με αφορμή και την επικείμενη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση του Τελ – Αβίβ.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε, πως εξαιτίας των διαδοχικών συμμετοχών της Περιφέρειας στην ανωτέρω Διεθνή Έκθεση υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον Ισραηλινών για τουρισμό στην Ήπειρο. Το πραγματικό αυτό γεγονός – συμπλήρωσε- δημιουργεί προϋποθέσεις για απευθείας αεροπορική σύνδεση με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη προσπάθεια δεν ευοδώθηκε εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη στήριξη που διαχρονικά παρέχει στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, που βοηθάνε ώστε να παραμείνει ανεξίτηλη η μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού καθώς και για την εν γένει φιλοξενία του. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ ώστε να προωθηθούν κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

 

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Επίσης σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δέχθηκε στο γραφείο του τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Γιάννη Μπουτάρη.

Η συζήτηση που είχαν επικεντρώθηκε σε θέματα αυτοδιοίκησης αλλά και τουριστικής προβολής.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη για την συνεργασία σημειώνοντας ότι είναι από τους ανθρώπους που άνοιξαν τον δρόμο της εξωστρέφειας.

«Τα Γιάννενα έχουν όλα τα εφόδια ώστε τον δρόμο αυτό να τον συνεχίσουν, ενισχύοντας την προγραμματισμένη εξωστρέφεια και την διπλωματία των πόλεων», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Μπουτάρης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η κάθε πόλη πρέπει να γνωρίζει την ιστορία και το παρελθόν της ώστε να μπορέσει να ορίσει το μέλλον της.

«Τα Γιάννενα μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και το Πανεπιστήμιό τους και να διαγράψουν μία λαμπρή πορεία», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.