ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Άνοιξαν τις πόρτες τους Ιτς Καλέ και Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

Νέα

Οι πρώτοι που χάρηκαν με την απόφαση είναι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τη λειτουργία των χώρων αυτών, που είχαν τόσον καιρό να δουν πολίτες να επισκέπτονται τους χώρους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το από 19-03-2021 Πρακτικό της 198ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της νόσου COVID-19, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 τίθενται πάλι σε λειτουργία, με τις απαραίτητες κατά περίπτωση προσαρμογές και προβλέψεις, ο Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης (Δήμος Δωδώνης, με έλεγχο εισόδου και εισιτήριο) και ο υπαίθριος χώρος της Ακρόπολης Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων (Δήμος Ιωαννιτών, χωρίς εισιτήριο).
Η Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βιβή Γιούνη μιλώντας στο ITV έκανε λόγο για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση και δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να ξαναβρεθούν στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο όμως και για τους εργαζόμενους των χώρων αυτών.

«Οι πρώτοι που χάρηκαν με την απόφαση είναι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τη λειτουργία των χώρων αυτών, που είχαν τόσον καιρό να δουν πολίτες να επισκέπτονται τους χώρους. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ζωντανοί όσο τα επισκέπτονται οι πολίτες. Θα πρέπει όμως να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να μη δώσει κανείς αφορμή, ώστε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι μία νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε και πιστεύω να τα καταφέρουμε», ανέφερε η κα Γιούνη.

Πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι:
-Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης
Ωράριο λειτουργίας: 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.
Μέγιστος αριθμός επισκεπτών (ταυτόχρονης παρουσίας): 120
Πληροφορίες: τηλ. 26510-82287
-Ακρόπολη Ιτς Καλέ (Κάστρο Ιωαννίνων)
Ωράριο λειτουργίας: 8.00 π.μ. έως 3.30 μ.μ. [Είσοδος – Έξοδος μόνο από την Βόρεια (κεντρική) Πύλη]
Ισχύουν οι προβλεπόμενες πρόνοιες περί εν γένει χρήσης δημόσιων υπαίθριων χώρων.
Πληροφορίες: τηλ. 26510-39580 / 25589

Τρεις ανοιχτοί χώροι και στην Άρτα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ενημερώνει από την πλευρά της ότι επαναλειτουργεί το Μεσαιωνικό Κάστρο (Ωράριο λειτουργίας: 08:30-15:30), ο Περιβάλλων χώρος Παρηγορήτισσας (Ωράριο λειτουργίας: 08:30-15:30) και η Δυτική Νεκρόπολη (Ωράριο λειτουργίας: 08:30-15:00, εφόσον έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, κ.κ. Τσακάλου, Σάββαρη τηλ.: 2681021191 & 2681071700).
Θα τηρηθούν αυστηρά τα ενδεδειγμένα -για το κοινό και τους εργαζομένους-μέτρα προστασίας από τον covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

Συγκεκριμένα:
-Οι επισκέπτες μπορεί να είναι είτε μεμονωμένοι είτε σε ομάδες μέχρι 3 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού.
-Ισχύουν αυστηρά οι αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών σε όλη την διαδρομή περιήγησης.
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.
-Συσκευές με αντισηπτικό υγρό βρίσκονται στην είσοδο-έξοδο (φυλάκια) και στους χώρους υγιεινής των αρχαιολογικών χώρων.
-Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις συστάσεις του προσωπικού φύλαξης.