Κίνδυνος για τις εξαγωγές φέτας το περιστατικό νοθείας

Νέα

Απειλείται με αυστηρές ποινές η υπεύθυνη εταιρεία αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες

Διαστάσεις παίρνει το θέμα της αποκάλυψης δειγμάτων φέτας ΠΟΠ νοθευμένων με αγελαδινό γάλα που πωλούνταν σε μεγάλα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Στην υπόθεση, που ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες έλληνα εκπροσώπου επιχείρησης διακίνησης φέτας στη Γερμανία, εμπλέκεται ελληνική εταιρεία με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Από την Παρασκευή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, κινητοποιήθηκαν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας που θα προχωρήσουν σε εκτενέστερη διερεύνηση της υπόθεσης και των προϊόντων της εμπλεκόμενης εταιρείας.

Στα επίμαχα δείγματα από τη Γερμανία ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό από 50% έως 80% έναντι των προαπαιτούμενων προδιαγραφών της φέτας ΠΟΠ, δηλαδή 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα. Σημειωτέον ότι πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία σε αγροτικά προϊόντα, επισύροντας βαρύτερες κυρώσεις.
Η εταιρεία που εξήγαγε τη νοθευμένη φέτα είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα ενώ συμμετέχει και στη διοίκηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, «η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες». Διαβεβαιώνει δε πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Ι. Βιτάλης σε δηλώσεις του στο ITV έκανε λόγο για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, από την πορεία της οποίας εφόσον διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί και από ελληνικά πιστοποιημένα εργαστήρια ελέγχου, η νοθεία, είναι πιθανό να επηρεαστούν οι εξαγωγές φέτας ΠΟΠ από την Ελλάδα.
Ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής όπως ανέφερε, ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του υπευθύνου της εταιρείας, από τη διοίκηση, ο οποίος ωστόσο την ανακάλεσε την επομένη.
Εκτός από την επιβεβαίωση που πρέπει να γίνει εργαστηριακά για να αποδειχθεί η βασιμότητα της καταγγελίας, ο κ. Βιτάλης διατύπωσε αιχμές προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί στο ελάχιστο στα αιτήματα της Διεπαγγελματικής.

«Δυστυχώς με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, είμαστε ο ένας στο ξημέρωμα και ο άλλος στη νύχτα. Η Διεπαγγελματική βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύστασής της, το οποίο πιστεύω να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, όμως δεν έχουμε καταφέρει καν να συναντηθούμε ή να συζητήσουμε με τον υπουργό. Θα πρέπει να περιμένουμε να αποδειχθούν οι καταγγελίες και από ελληνικά πιστοποιημένα εργαστήρια. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και ήδη έχουμε πολλά μηνύματα από το εξωτερικό γιατί κινδυνεύει ολόκληρο το εθνικό σύστημα εξαγωγών φέτας ΠΟΠ να βρεθεί εκτεθειμένο. Το δυστύχημα είναι, ότι όσο διάστημα δεν υπάρχει διαφάνεια στην παρασκευή της φέτας, τόσο συχνότερα θα εμφανίζονται τέτοια προβλήματα. Έχουμε αυστηρό ποινολόγιο όμως θα πρέπει να το εφαρμόσουμε στην περίπτωση που επιβεβαιώνεται η νοθεία. Στην Κύπρο, υπήρξε μία καταγγελία για παραγωγό εταιρεία του χαλουμιού, έγινε έλεγχος σε δύο κοντέινερ που πήγαιναν στο εξωτερικό, διαπιστώθηκε η νοθεία σε ένα ελάχιστο ποσοστό και όχι στο 80% όπως η καταγγελία του περιστατικού με τη φέτα, απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές για ένα μήνα και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές», σημείωσε ο κ. Βιτάλης.

Αυστηρό το ποινολόγιο

Εάν επιβεβαιωθεί η καταγγελία και σε εθνικό επίπεδο, με την εργαστηριακή ανάλυση του ΕΛΓΟ, τότε θα πρέπει να επιβληθούν οι αυστηρές ποινές που προβλέπει η νομοθεσία για τη νοθεία προϊόντων ΠΟΠ. Συγκεκριμένα για νοθεία προϊόντων ΠΟΠ προβλέπεται ποινή φυλάκισης δύο ετών με χρηματική ποινή ύψους από 10 έως 100 ευρώ την ημέρα. Επίσης προβλέπεται και η επιβολή «τσουχτερού» διοικητικού προστίμου που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι από 0,5% ως 6% του περσινού ετήσιου τζίρου της εταιρείας με δεδομένο ότι είχε κύκλο εργασιών σχεδόν το τριπλάσιο από τα 10 εκ. ευρώ που θέτει ως όριο ο νομοθέτης για την επιβολή προστίμου κατ’ αναλογία. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση ΠΟΠ.