«Δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα των σχολείων

Νέα

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν… Αυτό είναι το δια ταύτα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε λίγες γραμμές!
Για να ακριβολογούμε: Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων από την covid19, όλοι επίσης γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα της πόλης…

Ωστόσο, δεν μπορούν να βρουν έναν τρόπο να συζητήσουν και να συνεννοηθούν ώστε οι συνεδριάσεις του Σώματος να γίνονται με τηλεδιάσκεψη για παράδειγμα. Για ακόμη μια φορά η πολύωρη συνεδρίαση, έγινε με δυσκολίες και παράπονα που εκφράστηκαν από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου έκανε πάντως ότι είχε προαναγγείλει. Φρόντισε να θερμομετρηθούν όλοι όσοι θα έμπαιναν στα παλιά Σφαγεία για την συνεδρίαση. Έναν χώρο κλειστό, χωρίς φυσικό αερισμό και με πολλές δυσκολίες γενικότερα καθώς είναι εντελώς διαφορετική η εν γένει χρήση του.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου κάλεσε το Σώμα να εξετάσει έναν πιο ασφαλή τρόπο πραγματοποίησης των συνεδριάσεων, προσθέτοντας πως δεν πληρούνται ακόμα όλες οι προϋποθέσεις για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ξεκαθάρισε ότι αναμένουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο, λόγω κορωναϊού, ωστόσο η πόλη, σύμφωνα με τον ίδιον, βρίσκεται σε καλό επίπεδο με ελάχιστα κρούσματα.
Ανέφερε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες υγείας, καθώς και οι πολίτες και φορείς τηρούν τα μέτρα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις Υπηρεσίες του Δήμου για την πρόληψη και την αποφυγή διασποράς του ιού.

Η αντιπολίτευση άνοιξε πυρ…

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Γιωτίτσας εκπροσωπώντας τον επικεφαλής της παράταξης Θωμά Μπέγκα που απουσίαζε, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αποβαίνει η πανδημία σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων.
Κατήγγειλε την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής τον Αύγουστο δια περιφοράς.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, ωστόσο δεν μπορεί η συμπλήρωση ενός εγγράφου να αντικαταστήσει τη διαλογική συζήτηση των δια ζώσης συνεδριάσεων του Σώματος.
Να εξεταστεί η δυνατότητα συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βλάσης Παπαχρήστος χαρακτήρισε προσχηματικό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην δουλειά τους, τα παιδιά θα πάνε σχολείο… εμείς τι θα κάνουμε;» είπε μεταξύ άλλων.

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών» Όλυ Τσουμάνη διερωτήθηκε «γιατί να μην πραγματοποιούνται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όταν η πόλη λειτουργεί κανονικά και οι εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους».
Για τη δημοκρατικότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας.
Απαντώντας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας, τις κατηγόρησε ότι για λίγα λεπτά δημοσιότητας, θυσιάζουν τη δημόσια υγεία. «Κοντεύουμε να υπερβούμε τα 50 άτομα που ορίζει ο νόμος γιατί ο νόμος ορίζει είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι…» είπε χαρακτηριστικά ενώ ο κ. Νάτσης διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Πολύπλευρο το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών

Το άνοιγμα των σχολείων, υπό τις δύσκολες συνθήκες και με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία τέθηκε στο επίκεντρο.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα των σχολείων, λόγω του ρευστού τοπίου που επιδεινώνει τα πράγματα. Σημείωσε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα παραλάβει πάνινες μάσκες από την ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες θα διανείμει στα σχολεία, σημειώνοντας ότι ήδη οι Σχολικές Επιτροπές και η Πολιτική Προστασία έχουν μεριμνήσει για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού. Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών.

Τέλος, ανέφερε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα σχολεία, με στόχο την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κα Καλογιάννη ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο τη μελέτη και τον προϋπολογισμό του έργου ανακατασκευής του πεζοδρομίου επί της οδού Δωδώνης στην πρόσοψη του σχολικού συγκροτήματος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Ο κ. Αρλέτος ανέφερε ότι πρόκειται για το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 150.000,00€. Η σύμβαση του υπογράφηκε πριν από δύο μήνες και με την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα.

Ο Λάζαρος Νάτσης, διατύπωσε το ερώτημα εάν είναι επαρκής ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προβλέπεται να προσληφθούν στο Δήμο Ιωαννιτών.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννης Αϊβατίδης απάντησε ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών και για αυτό το λόγο θα επιλεγεί η λύση της υπερωριακής απασχόλησης και οι επιπλέον προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Η Όλυ Τσουμάνη κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και ζήτησε να μάθει τις διεκδικήσεις του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου οι μαθητές να προσέλθουν με ασφάλεια στα σχολεία.
Μείζον χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο Χρήστος Πατσούρας ζητώντας ενημέρωση για τις επισκευές στις σχολικές μονάδες.
Ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Ευαγγέλου, ζητώντας να μάθει τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.
Ενημέρωση για τη στέγαση σχολείων στο παλιό «Χατζηκώστα» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σίντος.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ξεκαθάρισε ότι ρόλος της δημοτικής αρχής δεν είναι να καταγγέλλει τις ολιγωρίες της κυβέρνησης αλλά να υλοποιεί. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες έργα προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα. Για το 28ο Νηπιαγωγείο ανέφερε ότι εκκρεμεί η κατάθεση προσφορών για μια αίθουσα, ενώ απολογήθηκε για τις όποιες καθυστερήσεις για το θέμα του παλιού «Χατζηκώστα». Όπως είπε ο κ. Ελισάφ «για το θέμα της μετεγκατάστασης των δύο σχολείων οι προκάτοχοί μας δεν είχαν κάνει την παραμικρή ενέργεια. Επιλύσαμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δίκτυο της ΔΕΗ, την ύδρευση και την αποχέτευση. Δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα με προχειρότητα καθώς πρόκειται για έργο που φτάνει τις 400.000 ευρώ. Κάναμε σε λίγους μήνες αυτό που κάποιοι δεν έκαναν επί πολλά χρόνια».
Τέλος σημείωσε ότι οι Σχολικές Επιτροπές σε καθημερινή βάση κάνουν προσπάθειες και για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα…

Απαντώντας στην «καταστροφολογία από πλευράς της αντιπολίτευσης», ο Δήμαρχος είπε ότι αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης που προέκυψε στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά. Όπως είπε κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν ότι με το έργο υδροδότησης του καταυλισμού θα μειωθεί η παροχή νερού σε επιχειρήσεις. Το θέμα αναμένεται να επιλυθεί με την κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης με το αρμόδιο Υπουργείο να έχει την ευθύνη χρηματοδότης και υλοποίησης του έργου, γνωστοποίησε ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε παράλληλα σε εισήγηση της παράταξης «Ιωάννινα 2023» στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για το θέμα της τουριστικής προβολής του Δήμου. «Υπήρξε συνάδελφος που με κατηγόρησε ότι είμαι υπεύθυνος για την τουριστική κατάρρευση της πόλης σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουρισμός έχει καταρρεύσει». Παράλληλα ανέλυσε τα αποτελέσματα της καμπάνιας τουριστικής προβολής στο διαδίκτυο και κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να απαξιώνονται άνθρωποι και ενέργειες.
Ο Γ. Αρλέτος σημείωσε ότι εν αντιθέσει με τους κόμβους, το έργο του Δακτυλίου έχει πάρει έγκριση δημοπράτησης χωρίς να έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις (οριστικές μελέτες τεχνικών έργων, απαλλοτριώσεις).

Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μικρές καθυστερήσεις λόγω της υπολειτουργίας του δημοσίου τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ωστόσο έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διακήρυξη του έργου και τη δημοπράτηση του.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» έκανε αναφορά και σε έργα της ΔΕΥΑΙ που καθυστερούν.
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο μείωσης των διαρροών, ενώ για το «Safe Water» κατηγόρησε τον πρώην αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα, αφού με δική του ευθύνη το έργο δεν προχώρησε, όπως είπε. «Εμείς ξεμπλοκάραμε τις διαδικασίες, τρέχουμε και θα προλάβουμε» κατέληξε.

Το ζήτημα της καθαριότητας επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τον κ. Γιωτίτσα να αναφέρεται στην καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Συλλόγου ΟΤΑ ότι γειτονικοί Δήμοι «δανείζουν» εργαζόμενους στην καθαριότητα. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι η πόλη δεν έγινε ξαφνικά βρώμικη. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν το ξέρατε όλοι το Σεπτέμβριο όταν ψηφίζατε κατά της ανάθεσης σε ιδιώτη ότι υπήρχε πρόβλημα; Αναμένουμε την πρόσληψη 38 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις για να συνδράμουν στην αποκομιδή, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον ορισμό ιδιώτη. Επιλέξαμε τον διαγωνισμό και όχι την απευθείας ανάθεση για λόγους διαφάνειας. Υπάρχει ‘καταιγίδα’ ογκωδών και είναι αδύνατον η υπηρεσία να ανταπεξέλθει. Ζήτησα λοιπόν τη βοήθεια των γειτονικών δήμων» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Γιωτίτσας έθεσε επίσης τα ζητήματα των κυκλικών κόμβων και της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου της Κρύας, έργα που απορρίφθηκαν για ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Προφανώς κανένας δεν χαίρεται για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Θα ζητήσουμε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πόσα έργα παραλάβετε και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα» ανέφερε για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου για την ανεπαρκή υλοποίηση έργων από την προηγούμενη δημοτική αρχή για μια ολόκληρη πενταετία.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ