estiasi

Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση τα Χριστούγεννα

Νέα

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας.
Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε, ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:
«Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες αλλά, πρόσθεσε, ότι οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. «Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν», τόνισε ο υπουργός.
«Συμμερίζομαι απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα. Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει, καθώς μας κυβερνά ο ιός».

Διαφωνούν με το «ακορντεόν» οι επιχειρηματίες

Από την άλλη πλευρά, τις αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν οι επαγγελματίες στην εστίαση, που είναι ένας από τους περισσότερο πληττόμενους κλάδους στην υγειονομική κρίση με τα συνεχιζόμενα lockdown. Το θέμα στη δεδομένη χρονική στιγμή με τη χώρα να βρίσκεται στο μέσον του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ότι δεν υπάρχουν αφενός οριστικές αποφάσεις, αφού η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς ολοένα και δυσκολότερα και αφετέρου, οι λοιμωξιολόγοι που είναι οι άμεσα αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, για το εάν, το πότε και με ποιους όρους θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η εστίαση.

Το ενδεχόμενο πάντως της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με τη λογική του «ακορντεόν», δηλαδή της λειτουργίας για 10-15 ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου λουκέτου από τις αρχές του χρόνου, αφήνει παγερά αδιάφορους τους επαγγελματίες, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Χρ. Τάτσης.
«Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχουμε, είναι κάποιες σκόρπιες δηλώσεις και καμία δέσμευση, αφού ό,τι πει κάποιος σήμερα αναιρείται από την ίδια την πραγματικότητα την επόμενη μέρα. Είναι προφανώς δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσουμε τα καταστήματά μας στη λογική του ακορντεόν, γιατί όπως φάνηκε και στο πρώτο κύμα, χρειάστηκε μία εβδομάδα τουλάχιστον για να προσαρμοστούμε κι εμείς κα να προσαρμοστούν και οι πελάτες. Πως μπορούμε να προσδοκούμε μία κανονική λειτουργία, όταν ακούμε και προτάσεις για λειτουργία με το 30% της χωρητικότητας στους εσωτερικούς χώρους;», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

Να παγώσουν οι διακοπές ρεύματος

To «πάγωμα» των διακοπών ρεύματος στα καταστήματα εστίασης, αλλά και τις οικίες των επιχειρηματιών, για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας, με κρατική εντολή (2o lockdown) ζητά η estiasigreece, ο φορέας που εκπροσωπεί τα 50 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, η estiasigreece επισημαίνει:
«Δεδομένων των ακραίων (πρωτόγνωρων) συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως είναι εξοργιστικό και συνάμα κοινωνικά απαράδεκτο να πραγματοποιούνται διακοπές σε κλειστά καταστήματα εστίασης κατά την διάρκεια και του δεύτερου lockdown.

Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές αξιολογήσεις ,όπως «για τις διακοπές ρεύματος λαμβάνεται υπόψη/συνεκτιμάται το συνολικό «προφίλ» του εκάστοτε πελάτη, όπως, η ιστορικότητα των πληρωμών του». Θα σας θυμίσουμε την φράση του πρωθυπουργού πως οι συνθήκες που βιώνει η χώρα είναι πολεμικές.
Σε αυτό το πλαίσιο και με την ανάλογη πολιτική βούληση, στηρίξτε ουσιαστικά επιχειρηματίες, που εδώ και επτά μήνες είτε υπολειτουργούν είτε κλείνουν με κρατική εντολή.
Καμία διακοπή σε καταστήματα εστίασης όσο διαρκεί το lockdown. Το ίδιο και στην φυσική κατοικία των ιδιοκτητών αφού υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εργασίας λόγω της αναστολής.

Στο διάστημα που τα καταστήματα είναι κλειστά κανένας έναντι λογαριασμός και χρέωση μόνο της αξίας του ρεύματος.
Τα χρέη, που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020, να ρυθμιστούν τουλάχιστον σε 24 δόσεις και χωρίς την καταβολή προκαταβολής.
Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κοινωνικός ρόλος της ΔΕΗ, δεν πρέπει να εξαντλείται σε διαφημιστικά σποτ, αλλά να αγγίξει έναν κλάδο με χιλιάδες πελάτες της, που καταρρέει.

Η estiasigreece εκπροσωπεί τα 50 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας με περισσότερα από 70.000 καταστήματα εστίασης και 350.000 εργαζόμενους, συμμετέχει ισότιμα στην διαβούλευση αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις εξόδου από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών».