panepistimiako-nosokomeio

Παραμένουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Νέα

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Η. Μπάμπης Παππάς εκθέτει την πραγματικότητα στην περίοδο της πανδημίας

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Η. Μπάμπης Παππάς εκθέτει την πραγματικότητα στην περίοδο της πανδημίας και ασκεί δριμύτατη κριτική αναφορικά με την «επιδοματική πολιτική» της κυβέρνησης που φαίνεται να κάνει διαχωρισμούς σε υγειονομικούς που υπηρετούν σε μονάδες COVID 19 και μη προκειμένου να δώσει ένα οικονομικό επίδομα.
Αν και η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής μας φαίνεται να έχει μια πτωτική πορεία κυρίως εξαιτίας του φόβου που υπάρχει, η εικόνα σύμφωνα με τον κ. Παππά σε άλλες περιοχές δεν είναι ανάλογη.

Τα προβλήματα είναι πολλά και οι ανάγκες ακόμη μεγαλύτερες τονίζει αναφερόμενος στην απεργία της Πέμπτης υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να δώσει τον 13ο μισθό στους υγειονομικούς. «Οι υγειονομικοί όλης της χώρας διεκδικούμε την χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους, την ένταξη στα ΒΑΕ καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας με επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και μέσα ατομικής προστασίας και μονιμοποίηση εκτάκτων. Η απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους εργαζόμενους της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας σε σχέση με κάποια παροχή που προτίθεται να δώσουν στους Υγειονομικούς είναι απαράδεκτη», αναφέροντας ότι «αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους που κάθε ημέρα δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τον Σύλλογο Εργαζομένων

Στο μεταξύ, επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ζητώντας να μην εξαιρεθεί κανένας υγειονομικός από το επίδομα καθώς όλοι οι υγειονομικοί είναι μια «αλυσίδα» που δεν πρέπει να σπάσει εξαιτίας διαφορετικής αντιμετώπισης και πολιτικής.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΓΝΙ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής λέγοντας: «Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων –ενός από τα μεγαλύτερα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας, το οποίο υπήρξε από την αρχή της Πανδημίας Κέντρο Αναφοράς για την COVID-19-εκφράζει ξεκάθαρα τη θέση ότι το επίδομα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Εργαζομένων.

Όπως γνωρίζετε, για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία ενός Νοσοκομείου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αγαστή συνεργασία όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία είναι μια αρραγής αλυσίδα, που κάθε κρίκος είναι πολύτιμος. Το σύνολο των εργαζομένων–παρά τα θεσμοθετημένα του πόστα –είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να καλύψει αντίστοιχής ειδικότητας κενά ή ανάγκες όπου αυτές προκύψουν. Την πραγματικότητα αυτή απέδειξε η αυθόρμητη εθελοντική προσφορά κάλυψης των αναγκών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης από υγειονομικό Προσωπικό άλλων Νοσοκομείων από όλη την Χώρα, την οποία ο ίδιος επαινέσατε και δημοσίως.

Πως λοιπόν είναι δυνατόν να χωρίσουμε τους εργαζόμενους σε δυο ομάδες; Αυτούς που εμπλέκονται με τους ασθενείς COVID-19 και αυτούς που δεν εμπλέκονται; Από ποιους νομίζετε –όταν παραστεί ανάγκη –θα ενισχυθεί η αλυσίδα όσων καλούνται να αντιμετωπίσουν τον COVID-19; Ήδη η αναστολή των αδειών του Προσωπικού των Νοσοκομείων (η οποία είναι οριζόντια) και οι ελλείψεις σε Προσωπικό, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εφεδρείες στα Νοσοκομεία. Είναι ΟΛΟΙ λοιπόν ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στην «πρώτη» γραμμή της μάχης με την COVID-19.

Εκείνο που εκκρεμεί ακόμη -και ελπίζουμε πως με την δική σας παρέμβαση θα λάβει την οριστική λύση –είναι η ένταξη του υγειονομικού Προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ώστε η κοινή παραδοχή του ρόλου των υγειονομικών στην Πανδημία (και όχι μόνο) να συμβαδίζει και με την αναγνώριση του βαρέως και ανθυγιεινού του λειτουργήματός τους. Κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρέμβασή μας, τονίζουμε και πάλι ότι η οποιαδήποτε οικονομική ή άλλου είδους επιβράβευση πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων που στελεχώνουν τα Νοσοκομεία για τον COVID-19».

Συνεχίζοντας ο κ. Φλούδας ξεκαθάρισε ότι «Κάθε εξαίρεση μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και αφορισμούς μεταξύ των εργαζομένων, καταστάσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων».
Στο μεταξύ αναφέρθηκε στην απεργία της Πέμπτης λέγοντας ότι αντιπροσωπεία τους θα συμμετάσχει συμβολικά και με τήρηση των μέτρων. Δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στις καθαρίστριες που ζητούν να βρεθεί λύση και να παραμείνουν στην εργασία τους. «Δεκαέξι συνάδελφοί μας που ζητούμε να παραμείνουν στην εργασία τους» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Φλούδας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ