Δυναμική πορεία παρά την πανδημία

Νέα

Νέους στόχους για την εποχή μετά την υγειονομική κρίση, βάζει η Τράπεζα Ηπείρου

Μία σημαντική αναπτυξιακή πορεία, παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, διαγράφει η Τράπεζα Ηπείρου, έχοντας παράλληλα ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που είχε δημιουργήσει η οικονομική κρίση, με τη συμμετοχή στη διοίκηση του Στρατηγικού Επενδυτή, του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.
Παρά αυτό λοιπόν το δυσμενές πλαίσιο, η Τράπεζα Ηπείρου, κατάφερε να βγει ενισχυμένη, έχοντας στο μεταξύ στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα, και πλέον αισιοδοξεί ότι μετά από την υγειονομική κρίση θα εισέλθει δυναμικά σε μια νέα εποχή.

Καθώς η υγειονομική κρίση τείνει να ξεπεραστεί, η Τράπεζα Ηπείρου καλείται αφενός να υλοποιήσει το πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και αφετέρου να απορροφήσει τους επιπλέον κραδασμούς που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Η ανησυχία είναι δεδομένη για τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των προηγούμενων ετών συναντά μεγάλη επιτυχία.

Επεκτείνεται το δίκτυο καταστημάτων

Τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2020 παρουσίασε η Τράπεζα Ηπείρου το μεσημέρι της Τετάρτης, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στην οποία αναλύθηκαν και οι βασικοί στόχοι της επόμενης περιόδου.
Μεταξύ αυτών και η υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων με πρώτο «σταθμό» εντός του καλοκαιριού το Μέτσοβο.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας εκτός Ηπείρου και κυρίως στην Αττική.

Βέβαια, όπως επισήμαναν στη συνέντευξη τύπου τα στελέχη της διοίκησης, σε ένα μεγάλο βαθμό οι ανάγκες καλύπτονται και εκτός Ηπείρου μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας και τις δυνατότητες που αυτός παρέχει στους πελάτες.

Έμφαση στις προοπτικές ανάπτυξης

Αξίζει να σημειωθεί πως, πριν την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης του 2020, ο πρόεδρος του Δ.Σ Κων. Ζωνίδης αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους συνεργάτες στη διοίκηση και το προσωπικό τόνισε ότι βασική πεποίθηση και στόχευση για το μέλλον είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου σε όλους τους τομείς, που αφορούν άμεσα και την αναπτυξιακή διαδρομή της Τράπεζας.
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, διαθέτοντας ως τράπεζα αυξημένη ρευστότητα και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Ζωνίδης.

Ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Β. Τσουκανέλης ανέδειξε τον ρόλο της Τράπεζας Ηπείρου στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και παράλληλα στάθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου που καθίσταται συγκοινωνιακός κόμβος στης βαλκανικής, με επίσης μεγάλες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την παιδεία.
«Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό που φτιάξαμε στη διάρκεια της κρίσης, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια και την οργανωτική δομή της Τράπεζας, την οποία θεωρούμε ως μοναδική διέξοδο για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας και εκπρόσωπος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ τόνισε ότι έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι από τους στόχους που έθεσε ο στρατηγικός επενδυτής εξ αρχής και πως η Τράπεζα παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες διατηρεί μία σταθερά καλή πορεία και στην υλοποίηση του ενδιάμεσου τριετούς προγράμματος ανάπτυξης 2020-2022.
«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη δρόμο για την επέκταση της Τράπεζας και εκτός Ηπείρου, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ περισσότερο κοντά από το παρελθόν», ανέφερε.

Τα μεγάλα στοιχήματα

Ενδιαφέρον είχαν τα οικονομικά δεδομένα για τη χρήση του 2020, που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Ι. Βουγιούκας.
Από τα πλέον σημαντικά και ενδιαφέροντα, η ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που με ελάχιστο όριο το 13,05% που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκεται στο 15,7%.
Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019, ακολουθώντας με λίγο μεγαλύτερη δυναμική τους αντίστοιχους δείκτες που καταγράφουν οι συστημικές τράπεζες στη μείωση της έκθεσής τους στα «κόκκινα δάνεια».
Το 2020 η τράπεζα παρουσίασε αύξηση κατά 23% στην καθαρή κερδοφορία και αύξηση καταθέσεων κατά 25 εκ. ευρώ.

Οι καταθέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο από τις χορηγήσεις κάτι που εξασφαλίζει και εγγυάται την απρόσκοπτη ρευστότητα της Τράπεζας.
Τα μεγάλα στοιχήματα τέλος της επόμενης περιόδου είναι η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, συνάρτηση και της αλλαγής της τραπεζικής συμπεριφοράς των πελατών, όπως και η συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχοντας τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, αλλά και συγχρηματοδότηση και ενδιάμεση χρηματοδότηση.