ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στον απόηχο της συνεδρίασης

Νέα

Στον απόηχο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής του Δημοτικού Συμβουλίου παίρνουν θέση παρατάξεις της αντιπολίτευσης δίνοντας το δικό τους στίγμα. Με γραπτές τους ανακοινώσεις τοποθετούνται η «Ενότητα Πολιτών», τα «Ιωάννινα 2023» οι «Πολίτες για την Ανατροπή» με τους τελευταίους να ψέγουν περισσότερο τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ για τις πολιτικές επιλογές του και λιγότερο για τα όσα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση.

Τοποθέτηση για ΚΕΘΕΑ και led από την «Ενότητα Πολιτών»
Στο θέμα της στήριξης του ΚΕΘΕΑ, της οικονομικής στήριξης των φοιτητών και του διαγωνισμού για τους led λαμπτήρες έθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.
Όπως τόνισε «έχοντας συνεργαστεί, ως Δήμαρχος, στενά με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και γνωρίζοντας την πολυδιάστατη προσφορά του, θεωρώ πως με την επιχειρούμενη αλλαγή και μάλιστα μέσω αμφισβητούμενων μεθόδων (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) η κυβέρνηση παρεμβαίνει περιέργως στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και βάζει σε περιπέτειες έναν Οργανισμό που αποδεδειγμένα έχει επιδείξει έργο σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές».
Στο ζήτημα της στήριξης των φοιτητών ο κ. Μπέγκας υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θύμισε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας και εξήγησε ότι από τη δική του Δημοτική Αρχή έγινε μια ειλικρινής προσπάθεια να βρεθεί τρόπος ώστε ο Δήμος να σταθεί επικουρικά ενισχύοντας με το ποσό των 80.000 ευρώ τους φοιτητές στα ζητήματα της στέγασης και της μετακίνησης.
Ο κ. Μπέγκας επανέφερε και το ζήτημα της ακύρωσης του διαγωνισμού των λαμπτήρων led, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Δημάρχου για εισαγωγή του θέματος άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη ανοίξει την πρόσκληση προς τους Δήμους για την ένταξη τέτοιων έργων στο ΕΣΠΑ ζητώντας να ενημερωθεί αν η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να καταθέσει κάποια πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση ή ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τέλος, για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, ο κ. Μπέγκας υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μιας εκτενής συζήτηση για την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη, τονίζοντας ότι η αποκομιδή είναι ένα μέρος του συνολικού ζητήματος, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει το τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εκπονηθεί, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον υπηρεσιακό μηχανισμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου.

Τρία ζητήματα από τα «Ιωάννινα 2023»
Σε τρία θέματα έδωσε μεγαλύτερη σημασία η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ως προς το μείζον ζήτημα της πρόσληψης συμβασιούχων, η παράταξη τονίζει πως με τη θετική της ψήφο δίνει χρόνο στη Δημοτική Αρχή να ετοιμάσει ένα πλήρες σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων ενώ ζητάει πλήρη αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
«Η Δημοτική Αρχή δεν είναι έτοιμη -με πρόταση και σχέδιο- για την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου.
Με τη θετική μας ψήφο, δίδουμε τον απαραίτητο χρόνο στη Δημοτική Αρχή για να προετοιμάσει και να εισάγει προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σαφές, ειδικό, επαρκή και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος, «Διαχείριση Αποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών», (αν και κατά την άποψή μας τον είχε, καθώς παρήλθαν 4 ολόκληροι μήνες από την εκλογή της), αλλά και με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Να γίνει η συνολική αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου και η τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου.
– Να θεσπιστεί και η 7η μέρα αποκομιδής απορριμμάτων, ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι και να φαίνεται καθαρός 365 μέρες τον χρόνο επί 24ώρου βάσεως.
– Να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το, ήδη, εγκεκριμένο, από το Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο καθορίζει τις διαδικασίες για όλα τα ρεύματα (ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα, αστικά στερεά, κλπ), στο οποίο να περιλαμβάνεται το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και συνολικά του εξοπλισμού του Δήμου, με κεντρικό διακύβευμα την επίτευξη των στόχων για το 2020 (προκειμένου να αποφευχθούν και τα όποια πρόστιμα εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που είναι πιθανόν να προκύψουν).
– Να δημιουργηθεί ένας κεντρικός ενιαίος μηχανισμός υλοποίησης και ελέγχου σε επίπεδο Δήμου και όχι μόνο των συγκεκριμένων Δημοτικών Ενοτήτων, για την αρτιότερη και οικονομικότερη αντιμετώπιση των σχετικών έργων και δράσεων», σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Ακόμη η παράταξη ψήφισε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής αρχής για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε ιδιωτικές εταιρείες ζητώντας ενημέρωση για κάποια επιμέρους ζητήματα σε επόμενη συνεδρίαση.
Τέλος, αναφορικά με την πρόσληψη δύο κτηνιάτρων με δίμηνες συμβάσεις τα «Ιωάννινα 2023» ψήφισαν υπέρ σημειώνοντας όμως πως πρέπει να κινητοποιηθούν οι εθελοντές κτηνίατροι και να λειτουργήσει νέο καταφύγιο.

Πολίτες για την Ανατροπή: «ο Δήμαρχος δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό»
Από την πλευρά τους οι «Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση στην (αιχμηρή) ανακοίνωσή τους στέκονται στο αν μπορούν να τοποθετούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα», Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σύμπραξη με τη Δημοτική Αρχή.
«Η Δημοτική αρχή επιθυμεί διακαώς την σύμπραξη με τις παρατάξεις Γκόντα και Μπαρτζιώκα αλλά όχι και την ταύτιση μαζί τους. Δεν είναι ελάσσων για τη δημοτική αρχή, να μην θέλει να νοείται ως ενιαία παράταξη υπό τον Δήμαρχο, αλλά να διατηρούν ρόλο επικεφαλής κυρίως ο κ. Γκόντας και δευτερευόντως ο κ. Μπαρτζώκας. Άλλωστε ο αγώνας της «Νέας Εποχής» έγινε ενάντια στους πρώην «αποτυχημένους» δημάρχους με τους οποίους συνεργάζεται είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο. Η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δοκιμάσθηκε για άλλη μια φορά την Παρασκευή από τη στάση του Προέδρου και την αυθαίρετη ερμηνεία της εγκυκλίου Θεοδωρικάκου. Είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος δεν βολεύεται «με λιγότερο ουρανό». Θέλει και τα τρία πέμπτα και την αποστασιοποίησή και την συνδρομή της αντιπολίτευσης και του Θεοδωρικάκου και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εφαρμογή του προγράμματός του» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η οποία καταλήγει σημειώνοντας με νόημα «Καλές οι προγραμματικές ομάδες εργασίας, τα πολυσέλιδα φαντεζί προγράμματα και η διαφήμιση αυτών, αλλά έχει έρθει και η ώρα του δια ταύτα. Περιμένουμε τις εισηγήσεις στο Συμβούλιο για τα προβλήματα της πόλης».
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ