Φθηνότερο αλλά πάλι ακριβό

Νέα

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τρίτη το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,02-1,04 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερη κατά 11% σε σχέση με πέρσι όπου η σεζόν ξεκίνησε με αρχική τιμή διάθεσης τα 1,146 ευρώ.
Από τα 71 δολάρια στα οποία εκτινάχθηκε το μπρεντ αμέσως μετά το χτύπημα τον Σεπτέμβριο στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, έχει πλέον υποχωρήσει στα 60 δολάρια, τιμή που σε σύγκριση με τα 81 δολάρια πέρυσι τέτοια εποχή, μεταφράζεται σε χαμηλότερες τιμές καυσίμων για τους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση όμως η τιμή του εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1,10 ευρώ το λίτρο φτάνοντας μέχρι το 1,20, τιμές που θα ήταν φυσικά σημαντικά χαμηλότερες αν η Ελλάδα δεν συνέχιζε να κατέχει μια από τις πρωτιές στη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά, με τους φόρους στη θέρμανση να αντιστοιχούν στο 60% όσων πληρώνει ο καταναλωτής.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων Π. Κολόκας η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει υψηλή για τα περισσότερα νοικοκυριά και δεν αντιμετωπίζεται με την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έστω κι αν το προβλεπόμενο ποσό αυξηθεί το φετινό χειμώνα, όπως και οι δικαιούχοι.
Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε ο κ. Κολόκας αφορά στην καθημερινή διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου απευθυνόμενος στους καταναλωτές και λέγοντας πως η διαμόρφωση της τιμής διάθεσης ακολουθεί τους κανόνες του χρηματιστηρίου.
«Να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι δε σημαίνει πως αν βρουν σήμερα μία χαμηλή τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, την επόμενη ημέρα θα είναι η ίδια. Μπορεί να είναι ακριβότερο, μπορεί να είναι και φθηνότερο, αφού οι τιμές διαμορφώνονται καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το επίδομα
Την αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ και την προκαταβολή ενός μεγάλου μέρους των ποσών του επιδόματος από το τρέχον έτος, προανήγγειλε η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% ή 25% από 25% από 0,16 ας 0,192 ή 0,20 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης και η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων ώστε το επίδομα να δίδεται πιο στοχευμένα σε νοικοκυριά με πραγματική οικονομική αδυναμία κάλυψης της δαπάνης και με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.
Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Εκείνο που φέτος αλλάζει είναι η ταχύτερη καταβολή του, και η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι.
Σύμφωνα πάντως με τα κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι -κάποια εκ των οποίων θα παραμείνουν ίδια- δεν δικαιούνται επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των πέντε μέτρων, όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.