ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Βήματα για την ένταξη των προσφύγων

Νέα

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και εντός των επομένων ημερών θα συμπληρωθεί με εκπροσώπους που θα οριστούν από φορείς και ΜΚΟ. Επίσης σε συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης των φορέων της Ηπείρου που έχουν άμεση εμπλοκή με το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Στην ίδια συνάντηση ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το Συνέδριο Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για την ομαλή συμβίωση πολιτισμών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους. Αυτό θα κρίνει, παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό αν το προσφυγικό θα αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα μας επιβεβαιώνοντας τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, ή αν θα εξελιχθεί σε ομαλή συμβίωση με αμοιβαία οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 81% του πληθυσμού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

 

Στους 1.173 οι φιλοξενούμενοι στον Κατσικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, στις δομές που λειτουργούν στην Ήπειρο, σε ξενοδοχεία, ξενώνες και μισθωμένα διαμερίσματα φιλοξενούνται 3.900 πρόσφυγες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός (1.173) βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά ενώ 654 φιλοξενούνται στο Κέντρο του πρώην στρατοπέδου Πετροπουλάκη, στη Φιλιππιάδα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ επεσήμανε για μία ακόμη φορά το έλλειμμα ενημέρωσης των αυτοδιοικητικών για τις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, εκπρόσωποι δήμων όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ