Σε αποχή οι συμβολαιογράφοι

Νέα

Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη σύνταξη συμβολαίων αλλά και από τη διαδικασία πλειστηριασμών μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής τους συνέλευσης.
Η απόφαση αφορά τις πράξεις που απαιτούν προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και υποβολή δηλώσεων φόρου κεφαλαίου.
Η απόφαση για την αποχή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία και θα διαρκέσει ως την σύγκλιση της τακτικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων που έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου .
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων Ιωάννης Παππάς, οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και απέχουν σε πανελλαδική κλίμακα για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.
«Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.
Να υπογραμμίσουμε ότι οι συμβολαιογράφοι στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό, ζήτησαν βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου.

Κινητικότητα στην αγορά ακινήτων
Στο μεταξύ ο κ. Παππάς ρωτήθηκε και για την αγορά ακινήτων. Όπως είπε υπάρχουν διαφοροποιήσεις καθώς σε άλλες περιοχές της χώρας σημειώνεται κατακόρυφη αύξησης της ζήτησης ακινήτων και σε άλλες όχι.
Στην Αθήνα για παράδειγμα αλλά και σε νησιωτικές περιοχές υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες ακινήτων ενώ σε άλλες περιοχές δεν συμβαίνει το ίδιο με την ζήτηση ακινήτων.
Τα Γιάννενα πάντως παρουσιάζουν μια σταδιακή άνοδο και στο θέμα αυτό καθώς είναι μια ζωντανή πόλη και υπάρχει ενδιαφέρον για τα ακίνητα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ