ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Ανοίγει ξανά το κεφάλαιο για τον Μεγάλο Δακτύλιο

Νέα

– «Ανάσα» στην κυκλοφοριακή συμφόρηση με την ολοκλήρωση του έργου

Στην υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου)» προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση αφορά επανάληψη προηγούμενης υποβολής πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών να χρηματοδοτήσει το προτεινόμενο έργο η οποία απορρίφθηκε από την Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν προσφυγής προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, που αφορούσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του κυρίως υποέργου της πρότασης.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, με ισχυρή πολιτική βούληση, και συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας & με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε στην συμπλήρωση της αρχικής ΜΠΕ, όπως συμφωνήθηκε, και καταθέτει ξανά την αίτησή του για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο το οποίο συνδέει το Μητροπολιτικό Κέντρο στο νότιο άκρο της πόλης (οδός Βογιάννου) μέσω της Λεωφόρου Γεννηματά, της Λεωφόρου Ιωνίας, της Λεωφόρου Ειρήνης μεταξύ των οικισμών Ανατολής-Κατσικά και μιας προτεινόμενης περιαστικής οδού στο νότιο όριο του οικισμού Ανατολής, με την Οδό Ιωαννίνων στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου.
Το οδικό δίκτυο ολοκληρώνει τη σύνδεσή του με την Εθνική Οδό μέσω του υπολειπόμενου τμήματος της οδού Ιωαννίνων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, της οδού Ιωαννίνων στην Ανατολή και της Οδού 3ης Σεπτεμβρίου στον Κατσικά.
Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της Λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360,00 μ περίπου.
Στο μεγαλύτερο μήκος της ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας(οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ.
Το έργο αποτελείται από 8 αρτηρίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται 8 σύγχρονοι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι.
Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει τρία υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 27.336.070,75 ευρώ και συγκεκριμένα:
1. Το κύριο υποέργο με τίτλο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου» με προϋπολογισμό: 24.790.000,00 ευρώ.
2. Το υποέργο με τίτλο: «Απαλλοτριώσεις» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 400.000,00 ευρώ
3. Το υποέργο με τίτλο «Μετατόπιση Δικτύων Αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 146.070,75 ευρώ.
«Είναι υπεράνω λογικής να μπαίνουν εμπόδια για ένα τόσο σημαντικό έργο. Έχουμε αποδείξει ότι οι αιτιάσεις ορισμένων για σύνδεση του έργου με την Κενάν Μεσαρέ είναι εντελώς λάθος γιατί με αυτό το σκεπτικό όλες οι οδοί συνδέονται ή θα συνδεθούν μεταξύ του και με μελλοντικά έργα. Έχουμε αποδείξει ως Δημοτική Αρχή ότι συνομιλούμε με όλους τους πολίτες και έχουμε τη διάθεση να βελτιώσουμε οδούς και προβλήματα στο κυκλοφοριακό συνολικά ιδίως μέσω του ΣΒΑΚ», είπε απευθυνόμενος στο Σώμα ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.
«Ελπίζω ότι η σημερινή απόφαση θα είναι η απαρχή για το τέλος της ταλαιπωρίας για ένα πολύ σημαντικό έργο που καθυστέρησε για γνωστούς λόγους, κακώς κατά τη γνώμη μας. Ελπίζουμε ότι σήμερα ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση ενός έργου που έχει ανάγκη ο τόπος μας», είπε με τη σειρά του ο κ. Μανταλόβας.

Τα εκτός ημερήσιας θέματα

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Μέριμνα ζήτησε από το Σώμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων ζητημάτων που έθεσε και τα οποία αφορούν στην επικείμενη λήξη της χρονικής διάρκειας ισχύος συμβάσεων εργαζομένων.
Το Σώμα δεν έλαβε καμία απόφαση αφού δε συζήτησε καν το θέμα με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δ.Σ της Μέριμνας Θαν. Μανταλόβα να απαντά στην εκπρόσωπο των εργαζομένων λέγοντας πως εκφράζει μόνο τον εαυτό της και όχι τους συναδέλφους της, ενώ για τη λειτουργία της εταιρείας τόνισε πως ήταν και παραμένει απόλυτα ασφαλής και για τους εργαζόμενους και για τους ωφελούμενους.
Στην αρχή της συνεδρίασης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με αφορμή τη 19η Μαΐου που έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης για το θάνατο 353.000 Ελλήνων Ποντίων.