ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ – Ζήτημα η χαλάρωση των περιορισμών προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο

Νέα

Αλλαγές στη ζώνη απόλυτης προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ζητά και πάλι ο Δήμος με τον Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση να περιμένει την να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Δημοτική Αρχή θέλει να θέσει προς συζήτηση τις δυνατότητες που υπάρχουν για να υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών, που ισχύουν στην Α’ ζώνη απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, η οποία χαλάρωση θα επιστρέψει τρόπον τινά σε κατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, ένα μέρος των δικαιωμάτων και των ιδιοκτησιών τους.
Για τα θέματα αυτά είχε συζητήσει ο Δήμαρχος με την Υπουργό Πολιτισμού στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο κατά την κοινή τους επίσκεψη πριν μερικές εβδομάδες.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι η κα. Μενδώνη ως Γεν. Γραμματέας του υπ. Πολιτισμού κατά το παρελθόν ήταν κάθετα αρνητική σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην Α’ ζώνη, ωστόσο το 2014 με τον Κ. Τασούλα στην ηγεσία του υπ. Πολιτισμού είχε αποφασιστεί η άρση ορισμένων περιορισμών, πλην όμως, η απόφαση αυτή δεν είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της υπογραφής, αλλά είχε μείνει στη μέση…
Στο ίδιο σημείο εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα, χωρίς την παραμικρή αλλαγή με τον δήμαρχο Δωδώνης κ. Ντακαλέτση να τονίζει πως εκτός της αναγκαιότητας για την άρση πολλών περιορισμών, ώστε να επιτραπούν συγκεκριμένες χρήσης που σήμερα απαγορεύονται, η κα. Μενδώνη έχει και την ευκαιρία και το κίνητρο να κινηθεί προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.
«Εμείς θεωρούμε ότι το σύνολο των απαγορεύσεων εξακολουθεί να λειτουργεί ως βρόγχος για τους Δωδωναίους, που δεν τους επιτρέπονται οι περισσότερες χρήσεις πλην της καλλιέργειας. Ουσιαστικά μιλάμε για απαλλοτρίωση της περιουσίας τους και αυτό θα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε ο δήμαρχος Δωδώνης.
Ακόμη, ο δήμος Δωδώνης κατέθεσε το αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού για την επαναλειτουργία του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο, για την διάθεση και πώληση εκμαγείων από την Αρχαία Δωδώνη στο πωλητήριο, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο.