Διαθέσιμα από σήμερα τα αντιικά χάπια της Pfizer στην Ελλάδα

Νέα

Θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή που εφαρμόστηκε για τη διάθεση του χαπιού της Merck

Τα αντιικά χάπια της Pfizer για τον κορωνοϊό είναι από σήμερα διαθέσιμα αποτελώντας τη δεύτερη αντιική θεραπεία που χορηγείται στη χώρα μας, μετά από αυτήν της Merck.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την ένταξη ασθενών στις θεραπείες θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση του φαρμάκου, της Merck.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει τονίσει πως οι πρώτες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών, που χορηγούνται από τις αρχές Φεβρουαρίου στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές.

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.

Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

Το φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δε χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης<30 ml/min), ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ertnews