Διαφωνία για τα αιολικά της Ηπείρου και στη βουλή

Νέα

Διαξιφισμοί μεταξύ Κρίτωνα Αρσένη και Γιώργου Αμυρά

Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούλιο από τα Τζουμέρκα για προστασία των βουνών από αιολικά, ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς δεν δεσμεύεται για τον σεβασμό της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου για την ακύρωση του αιολικού στην Τσούσκα Ρόσσα της Βωβούσας, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης. Όπως απάντησε ο κ. Αμυράς εκ μέρους της κυβέρνησης σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αρσένη για τα αιολικά στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ζαγορίου και Μετσόβου δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση στο τι θα αποφασίσει για τα συγκεκριμένα αιολικά.

Ο κ. Αρσένης ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Ζαγορίου και του Μετσόβου να μην επιτρέψει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO. Υπενθύμισε επίσης στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι τέτοιες αδειοδοτήσεις αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές είναι που μας έχουν οδηγήσει σήμερα ένα βήμα πριν την παραπομπή μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αδειοδότηση έργων σε προστατευόμενες περιοχές. Το πρόστιμο όμως, δεν θα το πληρώσουν οι εταιρείες αλλά και πάλι οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Αμυράς απάντησε ότι το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σύντομα στην τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να περιληφθούν οι σχετικές ενωσιακές διατάξεις στην εθνική νομοθεσία , ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της χώρας μας.
Ο κ Αμυράς κατηγόρησε τον κ. Αρσένη ότι με την εναντίωση του στα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές κλείνει το μάτι στους υδρογονάνθρακες, με τον κ. Αρσένη να υπενθυμίζει ότι ο κ. Αμυράς υπερψήφισε τις πρόσφατες συμβάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων.