stathmoi-metafortosis

Δεν καταλαγιάζει η αντιπαράθεση για τα σκουπίδια

Νέα

Την δική της απάντηση στην κριτική και τις επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες, τόσο από το ΔΣ του ΦοΣΔΑ όσο και από τις νομαρχιακές επιτροπές Ιωαννίνων του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ, έδωσε με μια μακροσκελή ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου

Από πλευράς της, η περιφέρεια υπενθυμίζει ότι δεν παρενέβη αυτόκλητα, αλλά της ζητήθηκε από τους δήμους, όπως επίσης, ότι οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προκειμένου να μην επιβάλλονται ρήτρες, για παραλείψεις ή αμέλειες του ΦοΔΣΑ. Διευκρινίζει επίσης ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον ΦοΔΣΑ, αλλά στέλνει το μήνυμα, ότι οι νόμοι, οι συμβάσεις και οι υποχρεώσεις θα τηρούνται ακέραιο και όχι «α λα καρτ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε επίσης, ότι ο ΦοΔΣΑ έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε θεσμικά όργανα, είτε για τη λύση της προγραμματικής σύμβασης είτε για τη μεταβίβαση του εργοστασίου, μαζί και των υποχρεώσεων, ενώ η τελευταία παράγραφος απευθύνεται με σκωπτικό ύφος και τόνο στους πολιτικούς σχηματισμούς και ιδιαίτερα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, για την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, επιρρίπτοντας το σύνολο της ευθύνης του αδιεξόδου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

«Υπάρχει η δυνατότητα στους τοπικούς πολιτικούς σχηματισμούς να εισηγηθούν, ώστε με ένα νόμο και ένα άρθρο να καταργηθούν οι Συμβάσεις και να περιέλθουν αυτόματα Εργοστάσιο, ΣΜΑ, εξοπλισμός στο ΦοΔΣΑ, και οποιαδήποτε άλλη τυχόν απαίτηση προβάλλει, χωρίς καμία υποχρέωση εκ μέρους του. Επιπλέον, να προβλέψουν ότι απαγορεύεται έκπτωση  30% και να ορίσουν πλαφόν εκπτώσεων 0,04%», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Σημείο προς σημείο η απάντηση

Με την περιφέρεια να αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσης ότι το ζήτημα θα έπρεπε να «ενώνει και όχι να διχάζει», την αυτοδιοίκηση, σημειώνει πως αυτό συνέβαινε μέχρι τη σύσταση του ΑΣΔΑ με την ίδια να έχει επωμιστεί και να έχει αναλάβει βάρη και φορτία, για να συνδράμει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Θέματα, όπως η χωροθέτηση του εργοστασίου, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του εργοστασίου και των ΣΜΑ, επιλύθηκαν αποκλειστικά από την Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της Μονάδας για 25 έτη.

Σχετικά με την λειτουργία των ΣΜΑ, η Περιφέρεια σημειώνει, πως η προγραμματική σύμβαση προβλέπει εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία,

με την επίδειξη του τρόπου λειτουργίας τους από τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού και με την αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας που έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την υποχρέωση «να παραδώσει το Έργο σε πλήρη λειτουργία στους «Φορείς Πρότασης και Λειτουργίας  του Έργου (Κύριοι του Έργου)» στο ΦοΔΣΑ δηλαδή. Μετά την πλήρη λειτουργία του έργου όμως, όχι τώρα, όπως απαιτεί, κατά παράβαση της σύμβασης ο ΦοΔΣΑ. Γιατί άραγε;», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία γίνεται επίκληση και των τριών διακηρύξεων του ΦοΔΣΑ να αναθέσει τη λειτουργία των ΣΜΑ.  «Ήδη έχουν ακυρωθεί οι δύο πρώτες εκ των οποίων η μία, γιατί οι όροι της Διακήρυξης καταστρατηγούσαν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τα αστικά στερεά απόβλητα», σημειώνει.

Ο κίνδυνος απένταξης

Υπαρκτός παραμένει ακόμη και τώρα ο κίνδυνος απένταξης του έργου, πράγμα που σημαίνει την επιστροφή των 12 και πλέον εκατ. ευρώ, ενώ ξεκαθαρίζει, ότι η λειτουργία των ΣΜΑ, δεν μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτη.

«Η διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, πλην όμως εμμένει να προκηρύξει τον διαγωνισμό, θέτοντας σε περιπέτειες ολόκληρη την Ήπειρο. Γνωρίζει η διοίκηση του ΦοΔΣΑ ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί ως κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί να το αναθέσει σε ανάδοχο, γιατί αντιβαίνει στους όρους ανταγωνισμού, αλλά οφείλει να το λειτουργήσει ο ίδιος με πρόσληψη προσωπικού ή μετάταξη από τους  δήμους ώστε να είναι συμβατό με τους οικονομικούς όρους που έχει χρηματοδοτηθεί. Το γνωρίζουν πολύ καλύτερα οι υπάλληλοι που συνέταξαν τη Μελέτη της Διακήρυξης, καθώς οι ίδιοι χειριζόταν το έργο ως υπάλληλοι της Περιφέρειας. Όμως, επιμένει να το λειτουργήσει με ανάδοχο και με όρους μάλιστα διακήρυξης φωτογραφικούς», τονίζει σχετικά.

Το ζήτημα της μεταφοράς του υπολείμματος

Τέλος σχετικά με το θέμα της μεταφοράς του υπολείμματος, η Περιφέρεια τονίζει πως ο ισχυρισμός του Φορέα, ότι η μεταφορά περιέρχεται στον ίδιο, δεν έχει νομική βάση. Αφού διατυπώνονται ξεκάθαρα, νέες αιχμές σε βάρος πρώην υπαλλήλου της Περιφέρειας και νυν του ΦοΔΣΑ, ότι παραπλανούσε την Περιφέρεια και κάνει το ίδιο και σήμερα με τον Φορέα, τονίζεται, ότι ο ΦοΔΣΑ δεν είναι έτοιμος ούτε καν να αναλάβει τη μεταφορά του υπολείμματος.

«Παρά ταύτα, επιμένει αναρμόδια και μη νόμιμα να προχωρήσει έναν διαγωνισμό, η διακήρυξη του οποίου προβλέπει όρους που απευθύνονται σε ‘μονοπωλιακές’ καταστάσεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου, μόνη αρμόδια για τη μεταφορά του υπολείμματος σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης, προχώρησε στην ανάθεση του έργου μεταφοράς του σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Iωαννίνων, που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και αδειοδοτήσεις. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για  συνεταιριστική – πολυμετοχική εταιρεία με 120 περίπου μέλη που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Με την ανάθεση του έργου οι πολίτες της Ηπείρου επωφελούνται έκπτωσης άνω του 30% σε σχέση με την έκπτωση 0,04% που είχε προκύψει από το διαγωνισμό του ΦοΔΣΑ. Αυτό λοιπόν ας το έχουν υπόψη όσοι «αγωνιούν» για τις αρμοδιότητες, αλλά δεν λαμβάνουν καν υπόψη ποιο είναι το πραγματικό όφελος για τους πολίτες», καταλήγει.