«Σπάστε τη σιωπή- Είμαστε εδώ!»

Τοπικά

Η 25η Νοεμβρίου είναι η  Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιούργησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα της καμπάνιας είναι «Λέξεις μαχαιριές», λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα τις προτρέπει να “ακούν” τις πράξεις και όχι τα λόγια, γιατί μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές.

Στόχος είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για βοήθεια και στήριξη.

Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τα θύματα, ενώ επιλαμβάνεται με διακριτικότητα όλων των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιούνται από όλους τους πολίτες.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνεται για το φαινόμενο, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον σχεδιάζει πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της δημόσιας ζωής με στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη ως κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση.

Για την ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση των φαινομένων, λέξη-κλειδί είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ, την οποία επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΠΙΣ Ηπείρου, του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Τα στελέχη των φορέων μίλησαν για την ανάγκη ενημέρωσης ενώ  διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες των Ιωαννίνων σε μία ακόμη προσπάθεια να διαδώσουν το μήνυμα για ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε όλα τα φαινόμενα βίας.

Στα Ιωάννινα λειτουργεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 2651440524).

Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ