koronaios_krousmata

Δειγματοληψίες υπό τον φόβο εξάπλωσης

Νέα

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ήπειρο, μετά τον εντοπισμό επτά θετικών κρουσμάτων κορωναϊού στην Π.Ε. Θεσπρωτίας την Κυριακή.

Το πρώτο κρούσμα ήταν μια 52χρονη από την Παραμυθιά η οποία είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας. Θετική-αλλά ασυμπτωματική μέχρι χθες- έχει βρεθεί και η 59χρονη αδελφή της, η οποία τη συνόδευε και διέμενε μαζί της. Οι δύο αδελφές έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως από τον έλεγχο των δειγμάτων στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών τους, που έγινε από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.
Έτσι, από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν δεκάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να μπορέσουν οι υγειονομικές αρχές της Ηπείρου να ελέγξουν την κατάσταση στην Παραμυθιά.

Το κλιμάκιο εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και πραγματοποίησε τη Δευτέρα δεκάδες δειγματοληψίες σε κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο σε εκείνους που ιχνηλατήθηκαν ως επαφές των δύο πρώτων κρουσμάτων, αλλά και των πέντε επόμενων, που επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Κυριακής από το Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επίσης, έγιναν τεστ και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρο Υγείας, με τη διοίκησή του να διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, ότι κανένα από τα θετικά κρούσματα δεν αφορά σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων αυτών αναμενόταν να βγουν αργά το απόγευμα της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ έλαβε συνολικά 40 περίπου δείγματα από την Παραμυθιά αλλά και από το νοσοκομείο Φιλιατών. Η ιχνηλάτηση των επαφών των επτά κρουσμάτων καθίσταται πλέον μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, κάτι απόλυτα λογικό, αφού όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, άλλο τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των επαφών τους.
Ο ΕΟΔΥ δεσμεύτηκε προς τον δήμο Σουλίου, ότι το κλιμάκιο θα παραμείνει στην περιοχή για τις επόμενες πέντε ημέρες, ώστε ο αριθμός των δειγματοληπτικών ελέγχων, να αυξηθεί όσο γίνεται περισσότερο και όχι μόνο σε κατοίκους της Παραμυθιάς, αλλά και σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Με τον τρόπο αυτό οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν, ότι θα ξετυλίξουν το κουβάρι και θα εντοπίσουν την πηγή μετάδοσης του κορωναϊού στα επτά άτομα.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΥ Παραμυθιάς θα εξυπηρετεί για μία εβδομάδα μόνον επείγοντα περιστατικά. Αναστέλλεται έτσι η διαδικασία της συνταγογράφησης και η εξέταση τακτικών περιστατικών, ενώ για το ίδιο διάστημα αναστέλλεται και η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων.
Τέλος, με απόφαση του δήμου Σουλίου και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τελειώνουν τη σχολική σεζόν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Έκκληση για τήρηση της ψυχραιμίας και των μέτρων που συστήνει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έκανε ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.
«Δε θα έλεγα, ότι υπάρχει αναστάτωση, αλλά ανησυχία. Θεωρώ, ότι εφόσον κινηθούμε συντονισμένα και με τον τρόπο που πρέπει, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο και να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ να ενισχύσει το κλιμάκιο στην περιοχή και αυτό που ξέρουμε, είναι ότι για τις επόμενες πέντε ημέρες το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στην περιοχή, για να διενεργήσει κι άλλους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τις απολυμάνσεις στο ΚΥ και στο σχολείο που είναι εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στα ασθενοφόρα, με τα οποία διακομίστηκαν οι δύο αδελφές στους Φιλιάτες και στα Γιάννενα και απευθύνουμε έκκληση προς όλους, να είναι υπομονετικοί και ψύχραιμοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραγιάννης.
Ακόμη, ο Δήμος Ηγουμενίτσας κάνει έκκληση στους πολίτες να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες του για τακτοποίηση υποθέσεων που στερούνται του επείγοντος. Οι υπηρεσίες του Δήμου, της ΔΕΥΑΗ και του ΠΑΚΠΠΟ θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέσω τηλεφώνου ή e-mail, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για απολύτως αναγκαίες και επείγουσες υποθέσεις, οι πολίτες θα προσέρχονται στις δημοτικές υπηρεσίες κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επιπρόσθετα, με τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη επικοινώνησε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στην περιοχή της Παραμυθιάς.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων μετέφερε την συμπαράστασή του και την βούληση του Δήμου να συνδράμει όπου χρειαστεί. Με αφορμή την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Ελισάφ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και κυρίως να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ιός είναι εδώ. Έχουμε τονίσει ότι οι στιγμές χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσουν σε δύσκολες καταστάσεις. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και κυρίως προσεκτικοί. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να τηρούμε τις αποστάσεις και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μόνο έτσι θα μείνουμε ασφαλείς», σημείωσε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Η χθεσινή εικόνα στη χώρα

Εικοσιένα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.287 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54,9% άνδρες.
Από το σύνολο των 3.287 κρουσμάτων, 725 (22,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.836 (55,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87,5% άνδρες).