palio-asylon-aniaton

Κέντρο για το Παιδί από Άσυλο Ανιάτων

Νέα

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία του «Κέντρου για το Παιδί» προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Ταυτόχρονα ενέκρινε την μελέτη προμήθειας εξοπλισμoύ για το ίδιο έργο ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος και να υποβληθεί εντός των επομένων ημερών για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση στο Δήμο των ακινήτων του πρώην Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Νεομάρτυς Γεώργιος (Άσυλο Ανιάτων) διαμορφώθηκε ένα πλήρως ξεκάθαρο τοπίο και άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου.

Τα ακίνητα παραχωρούνται στο Δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία Κέντρου για το παιδί.

Οι χώροι του συγκροτήματος θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας.

Το «Κέντρο» θα αποτελείται:

Κτήριο 1. ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Θα κατασκευασθεί νέο κτήριο στην θέση του παλαιού ισογείου «Κεντρικού κτηρίου», ακολουθώντας το περίγραμμα του υφιστάμενου κτηρίου. Το κτήριο αυτό, επιφανείας 635,34 τμ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία καθώς οι χώροι του επαρκούν πλήρως για την εγκατάσταση δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των αιθουσών των Εργαστηρίων τους. Το κάθε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα περιλαμβάνει τους ακόλουθους χώρους:

-Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-φυσικοθεραπείας

-Αίθουσα εργοθεραπείας

-Χώρο ανάπαυσης

-Χώρους υγιεινής με προδιαγραφές ΑΜΕΑ

-Γραφείο κοινωνικού λειτουργού-εργοθεραπευτών

-Χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης

-Χώρο παρασκευής γευμάτων

Οι αίθουσες εργαστηρίων θα στεγάζονται σε ανεξάρτητη αίθουσα εντός του κτηρίου.

Το κτήριο θα διαθέτει υπόγειο επιφανείας 175.30 τμ, το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων, καθώς και την δεξαμενή πυρόσβεσης του συγκροτήματος.

Κτήριο 2. ΚΔΑΠ

Θα κατασκευασθεί νέο κτήριο επιφανείας 490.34 τμ, το οποίο θα εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει τους ακόλουθους χώρους:

-Αίθουσα κατασκευών

-Αίθουσα απασχόλησης

-Αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής

-Χώρο υποδοχής

-Χώρους υγιεινής & χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ

-Γραφείο εκπαιδευτών – προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών

-Λοιπούς βοηθητικούς χώρους

Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει:

-Στεγασμένους υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια

-Υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία

-Πέργκολες με υπαίθρια καθίσματα

-Διαδρομές ποδηλάτου

-Θέσεις στάθμευσης – θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία

-Χώρους πρασίνου

Με την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης ανοίγει ο δρόμος ώστε τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί από τον Δήμο ο πλήρης φάκελος του έργου για την ένταξη στην πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί για «Υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας της Στρατηγικής ΒΑΑ», συνολικής δημόσιας δαπάνης έως 1.300.000 ευρώ.

Ιωάννινα 2023: Πρόχειρος ο χειρισμός

Από την πλευρά της η παράταξη «Ιωάννινα 2023» μέσω ανακοίνωσής της ξεκαθαρίζει πως ναι μεν έδωσε θετική ψήφο για το έργο, ώστε να προχωρήσει, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για προχειρότητα στο χειρισμό του θέματος.

«Η παράταξή μας έδωσε θετική ψήφο, προφανώς για να είναι η πρόταση προς χρηματοδότηση πλήρης και το έργο που προδιαγράφεται λειτουργικό.

Η καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης από την Ε.Υ.Δ. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» για την υποβολή της πρότασης για τη δημιουργία «Κέντρου για το παιδί» στον χώρο του «Ασύλου Ανιάτων», είναι η 03-07-2020, δηλαδή σε μία εβδομάδα.

Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα:

-Μέχρι σήμερα, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, δεν έχει συζητηθεί το θέμα: «Έγκριση Υποβολής Πρότασης στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», με τίτλο: Κέντρο για το Παιδί». Χωρίς την έγκριση αυτή από το αρμόδιο όργανο της δημοτικής αρχής, η υποβολή της πρότασης είναι κενό γράμμα. Πότε προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή τη συζήτηση αυτή;

-Για ποιο λόγο φθάσαμε στο παρά πέντε για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει γίνει η αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης χρήσης των ακινήτων από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, στον Δήμο Ιωαννιτών για την δημιουργία του Κέντρου;

-Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν και άλλες ελλείψεις ή ελαττώματα και προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια υποβολή του φακέλου, μήπως είναι σκόπιμο να ζητηθεί, από τη δημοτική αρχή, μία εύλογη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φακέλου;

Η παράταξή μας έδωσε θετική ψήφο στα θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Κέντρου για το Παιδί, γιατί τo έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει. Πλην όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράψουμε -και σε αυτή την περίπτωση- την προχειρότητα στο χειρισμό τέτοιων θεμάτων από τη διοίκηση του Δήμου», σημειώνεται μεταξύ άλλων.