Χρειάζεται αγώνας για την εφαρμογή της απαλλαγής

Νέα

Το ζήτημα της εξαίρεσης των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε συνάρτηση με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη

Το ζήτημα των διοδίων απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή τη δικαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην προσφυγή που είχε καταθέσει αναφορικά με τη μη εξαίρεση των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από την καταβολή τους, όπως ισχύει για τους Θεσπρωτούς και τους κατοίκους του Μετσόβου.

Σχετικά λοιπόν με την καταβολή των διοδίων αναδείχθηκαν δύο επιμέρους ζητήματα, το ένα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο πιλοτικής εξαίρεσης των κατοίκων της Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων στο Άκτιο και το δεύτερο με το εάν και πότε θα μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Στο πρώτο σκέλος, η περιφέρεια Ηπείρου, όπως έκανε γνωστό αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιφ. συμβούλου κ. Φραγκούλη, με εντολή του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, κινείται ήδη σε νομικό επίπεδο για την κατάθεση προσφυγής για τα διόδια του Ακτίου. Ένα ζήτημα όμως που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, προφανώς πριν κατατεθεί η προσφυγή σχετίζεται με τα διοικητικά όρια του σταθμού διοδίων, τα οποία ανήκουν στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και όχι στην περιφέρεια Ηπείρου.
Στο δεύτερο επίμαχο σκέλος αυτό της εφαρμογής της απόφασης για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, ώστε να εξαιρούνται από την καταβολή των διοδίων στους σταθμούς Τύριας και Δροσοχωρίου, ο Γ. Ζάψας μετέφερε τον προβληματισμό που υπάρχει για την εφαρμογή της απόφασης, ειδικά ενόψει της διαδικασίας παραχώρησης του οδικού άξονα της Εγνατίας σε ιδιώτη.

Η απάντηση δόθηκε από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που υποστήριξε ότι πρόκειται για μία απόφαση τεράστιας σημασίας ακόμη και ενόψει της παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτη. «Είναι μια σπουδαία απόφαση, καθώς έκανε δεκτά στο σύνολό τους τα αιτήματά μας, που αφορούσαν και την Περιφέρεια και Επιχειρήσεις. Ήταν πέντε οι προσφυγές που ενσωματώθηκαν σε μία. Ο βασικός λόγος που επικαλεστήκαμε είναι η έλλειψη δευτερεύοντος δικτύου. Εκεί στηρίχτηκε η απόφαση και αυτό θα ισχύει και με τον ιδιώτη που θα αναλάβει τη διαχείριση του οδικού άξονα. Είναι μια μεγάλη απόφαση, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλος αγώνας. Το ίδιο θα είναι το σκεπτικό και για την προσφυγή που θα κάνουμε για το Άκτιο, ότι δεν υφίσταται παράλληλο οδικό δίκτυο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.