Χωρίς πιστούς και λιτανεία ο εορτασμός του Πολιούχου

Νέα

Στο πλαίσιο των εορτασμών στη μνήμη του Πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και με γνώμονα τα μέτρα για τη διαφύλαξη των πολιτών από την πανδημία αλλά και με την επιθυμία το πλήρωμα της Εκκλησίας να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στον προστάτη άγιο, ανακοινώνει πως το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 έως 9.30 π.μ. θα τελεσθεί, χωρίς την παρουσία πιστών, Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς:

-Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, 

-Αγίου Γεωργίου στο Σεπτό Οίκο του Νεομάρτυρος, 

-Ιερού Παρεκκλησίου Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρος

-Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενορίας Περιβλέπτου και 

-Αγίου Παϊσίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, από τις 10.00 π.μ. και μέχρι τις 7.00 μ.μ. στους πέντε αυτούς Ιερούς Ναούς θα υπάρχουν για προσκύνηση από τους πιστούς αποτμήματα των ιερών λειψάνων του αγίου μαζί με την ιερά εικόνα του. 

Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φορώντας οπωσδήποτε μάσκα, τηρώντας τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων και θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού. Απαγορεύεται να παραμένουν στους Ιερούς Ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες για υγειονομικούς λόγους.

Ακολούθως και από τις 7.00 έως τις 8.30 μ.μ. θα τελεσθούν Πανηγυρικοί Εσπερινοί στους πέντε αυτούς Ιερούς Ναούς χωρίς την παρουσία πιστών κατά την πρόβλεψη των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορωναϊό.

Η μεταφορά και υποδοχή της εικόνας του Πολιούχου στο χώρο του μαρτυρίου του και η Ιερά Λιτανεία από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου δεν θα λάβουν χώρα, για λόγους αποφυγής συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνεται ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους παραπάνω ναούς κατά το εορταστικό τριήμερο που αφορά η παρούσα Εγκύκλιος, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.