panepistimiako-nosokomeio

Χωρίς καθυστερήσεις οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

Νέα

Καμία παρενέργεια στα 1200 άτομα που εμβολιάστηκαν στο ΠΓΝΙ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ΠΓΝΙ, με δεδομένο ότι σε μόλις 10 ημέρες έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 70% των υγειονομικών που είχε δηλώσει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας, μέχρι το πρωί της Παρασκευής είχαν εμβολιαστεί 1200 υγειονομικοί από τους 1650 που είχαν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα για εμβολιασμό. Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε περιστατικό αλλεργίας ή άλλων παρενεργειών στο υγειονομικό προσωπικό, προσθέτοντας ακόμη, ότι ακριβώς η εικόνα αυτή, έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον και τις δηλώσεις έγγραφης συναίνεσης των υγειονομικών που είχαν κρατήσει αποστάσεις αρχικά από τον εμβολιασμό.

«Είναι αλήθεια, ότι και μεταξύ των υγειονομικών υπήρχε ένα ποσοστό που αντιμετώπισε τον εμβολιασμό με επιφύλαξη, όμως η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει στην πορεία, γιατί και όσοι είχαν κάποιες επιφυλάξεις, βλέπουν και αντιλαμβάνονται, ότι ο εμβολιασμός είναι η πλέον ασφαλής διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε με την πανδημία», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Άγνωστος ο ρόλος στον εμβολιασμό πολιτών

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία των 85 ετών και άνω, ωστόσο οριστικές αποφάσεις για το εάν το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και για τον γενικό πληθυσμό στον ίδιο χώρο όπου και ξεκίνησε, στον 4ο όροφο δηλαδή της πρώτης πτέρυγας, δεν έχουν ληφθεί.

Ο κ. Φλούδας σε δηλώσεις του μετέφερε τον προβληματισμό της κοινότητας των υγειονομικών, για το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΠΓΝΙ έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που πραγματικά μπορεί να αναλάβει ως ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλές παράμετροι, και κυρίως το ότι το νοσοκομείο θα κληθεί και πάλι αν χρειαστεί, να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος με ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. «Αυτό που λέμε εμείς, είναι, ότι δε μπορεί το ΠΓΝΙ να σηκώσει ένα μεγαλύτερο βάρος καλύπτοντας ως εμβολιαστικό κέντρο ολόκληρο το νομό, γιατί εκτός από τα ζητήματα χωροταξίας, υπάρχει και η καθημερινότητα που θα πρέπει να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το προσωπικό, που ήδη έχει αυξημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα».

Μεταξύ των συζητήσεων που διαλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η λειτουργία του Ξενώνα φιλοξενίας του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» ως εμβολιαστικό κέντρο, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Φλούδας, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το ενδεχόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αφού υπάρχει μία και μοναδική οδός πρόσβασης από και προς τον ξενώνα, που εξυπηρετεί και το σύνολο των προσερχόμενων στο νοσοκομείο.
«Ήδη έχουν ξεκινήσει επίσης οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νιάρχου και το επόμενο δίμηνο, αναμένεται να φτάσουν στον κόμβο του νοσοκομείου, επομένως θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση από αυτήν που παρατηρείται σήμερα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Προχωρούν οι εμβολιασμοί σε Φιλιάτες, Πρέβεζα και Άρτα

Στους πρώτους ιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία Φιλιατών και Πρέβεζας ξεκίνησαν να χορηγούνται εμβόλια από την Πέμπτη.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και στο νοσοκομείο της Άρτας με ταχείς ρυθμούς και με ποσοστά ανταπόκρισης και συμμετοχής των υγειονομικών, που δημιουργούν αισιοδοξία για δημιουργία ενός τείχους ανοσίας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, σχετικά γρήγορα.
Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας έγιναν την Πέμπτη 31 εμβολιασμοί, ενώ στην Άρτα 39, με τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τους 229.

Στο νοσοκομείο Φιλιατών έφτασαν την Πέμπτη οι πρώτες 225 δόσεις εμβολίων και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού στους πρώτους υγειονομικούς που έχουν συναινέσει σε αυτόν.
Την Πέμπτη χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου σε 40 υγειονομικούς και η διαδικασία θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Κυριακή. Μία από τις υγειονομικούς που έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο των Φιλιατών, σε δηλώσεις της αμέσως μετά απευθύνθηκε στον γενικό πληθυσμό, συνιστώντας σε όλους να το κάνουν, ενώ χαρακτήρισε ανάξια σχολιασμού όσα λέγονται για παρενέργειες του εμβολίου. «Είναι το μοναδικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.