Και χωρίς έσοδα… και με αυξημένες εισφορές

Τοπικά

Ανησυχία κυριαρχεί στον εμπορικό κόσμο εξαιτίας της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές την ώρα που οι αγορές από πλευράς των καταναλωτών είναι στο ναδίρ.

Η ακρίβεια χτυπάει ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές που κόβουν πλέον ακόμη και τα απαραίτητα. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εξαιτίας του πληθωρισμού αυξάνονται με ποσοστό ίσιο με τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα οι συνεχόμενες ανατιμήσεις επηρεάζουν αρνητικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.  Ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βλέπουν τον εντεινόμενο συνδυασμό μειωμένης ζήτησης και αύξησης των λειτουργικών να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ελένη Κιοσσέ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης την οποία ακολούθησε η πανδημία «Είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση και την όλη κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δυσκολευόμαστε πολύ», είπε.

Εκπτώσεις, αλλά για ποιους;

Τέλος, αναφορικά με την περίοδο των εκπτώσεων η κα. Κιοσσέ τόνισε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έκαναν αγορές καθώς υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια και πολλές υποχρεώσεις που πλέον δεν αφήνουν περιθώρια για δαπάνες «ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ικανοποίηση στην αγορά» κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ