Αύξηση των εισαγωγών στα Γιάννενα

Νέα

Μόνο την Πέμπτη στην εφημερία του ΠΓΝΙ έγιναν έξι νέες εισαγωγές με τον Καθηγητή Παθολογίας Χρ. Μηλιώνη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ανησυχία εγείρει η κατάσταση που αρχίζει να αποτυπώνεται σε τοπικό επίπεδο με την σταδιακή αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και τη ΜΕΘ, του ΠΓΝΙ, ενώ μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, με τον αριθμό των νοσηλευομένων στις ΜΕΛ να είναι κάτω από 25, δεν καταγράφηκε αρκετή πίεση. Αρκετοί από τους νοσηλευόμενους μεταφέρθηκαν μάλιστα από την βόρεια Ελλάδα, ενώ μόλις στην εφημερία της Πέμπτης, έγιναν έξι, νέες εισαγωγές ασθενών από την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Χαρ. Μηλιώνης και όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΛ και εκείνοι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι ηλικίες τους ξεκινούν από τα 30 και φτάνουν έως τα 90 έτη. Με τους αριθμούς των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά να κυμαίνονται περίπου στους 30 σε όλη τη χώρα, ο κ. Μηλιώνης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, για την ανοχή που δείχνουν πολλοί συμπολίτες μας, ακόμη και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

«Με ενοχλεί η ανοχή στο θάνατο, η στάση πολλών απέναντι στην καθημερινή είδηση, ότι δεκάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν και αυτή η στάση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η πίεση από τη Βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν πολλές διαθέσιμες κλίνες, υπάρχει, όμως έχει ξεκινήσει η αύξηση της πίεσης σε τοπικά, με διπλασιασμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες. Το μόνο που έχω να πω είναι αλίμονο στους ανεμβολίαστους, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, όμως στη συντριπτική πλειονότητά τους, θα το έχουν ξεπεράσει σε μία – δύο ημέρες, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης και προσέθεσε, πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κορεστεί το ΕΣΥ, έχει κουραστεί όμως υπέρμετρα το προσωπικό.

Οι μικρές νίκες

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η επιστημονική κοινότητα καταγράφει κάποιες μικρής, αλλά σημαντικές νίκες απέναντι στον κορωνοϊό και αυτές αναφέρονται στα θεραπευτικά σχήματα και στη στρατηγικών της θεραπευτικής προσέγγισης που ακολουθείται σε πολλά νοσοκομεία όπως στο ΠΓΝΙ.

«Το μόνο ευχάριστο είναι, ότι οι στρατηγικές θεραπευτικές προσεγγίσεις επιτυγχάνουν να μειώσουν τον κίνδυνο της διασωλήνωσης για τον ασθενή ή και για το θάνατό του. Είναι όμως μικρές νίκες και δεν είναι ο πόλεμος, που κερδίζεται μόνο με τον καθολικό εμβολιασμό», τόνισε με έμφαση.