ΑΠΟ ΤΟΝ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ – Έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων

Νέα

Έκκληση προς όλους για αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προφύλαξη και τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με δηλώσεις του.

Η χώρα μας έχει εισέλθει στην δεύτερη φάση της πανδημίας και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται, παρά τις ελπίδες ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα ανέστελλαν την εξάπλωση του ιού.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, όλες οι ελπίδες μας ότι το καλοκαίρι η μεταδοτικότητα θα ήταν μικρότερη λόγω των ανοιχτών χώρων δεν επιβεβαιώνονται. Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, χωρίς όμως αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο στοιχείο αυτή της κρίσης. Έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά λίγους ασθενείς σε Μονάδες και λίγους θανάτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα τρία βασικά σημεία πρόληψης: την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας» τόνισε ο Δήμαρχος.

Κάλεσε ειδικά τη νέα γενιά, η οποία πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την ίδια, αλλά και για τους ηλικιωμένους συγγενείς η εξάπλωση του Covid – 19, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τόνισε με έμφαση την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων, ώστε να μην καταγραφούν και στην περιοχή μας ανεύθυνες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Εμείς τα πηγαίνουμε πολύ καλά και οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες: εάν τηρήσουμε τα μέτρα και ακολουθηθεί πτωτική πορεία στη διασπορά του ιού θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το φθινόπωρο. Θα ανοίξουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και η οικονομία θα επαν εκκινήσει. Εάν δεν γίνει αυτό, θα οδηγηθούμε σε τοπικά ή γενικευμένα lockdown».

Ο ΕΟΔΥ

Ερωτηθείς για τις καταγραφές κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ ο Δήμαρχος εμφανίστηκε προβληματισμένος και ζήτησε καλύτερη ενημέρωση. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, όσο και με τα Νοσοκομεία της πόλης. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το δικό μας εργαστήριο κατέγραψε ελάχιστα θετικά κρούσματα. Τα περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων αφορούν μεν δημότες, οι οποίοι όμως ζουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο κενό ενημέρωσης και ζητούμε να αποκατασταθεί η ομαλότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στην Κακαβιά τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν καθυστερημένα, όπως είπε ζητώντας επισταμένους ελέγχους, καλύτερη παρακολούθηση και ενδελεχή ιχνηλάτηση στα σύνορα της χώρας.