Απαιτείται ετοιμότητα από τους υγειονομικούς

Νέα

Η διαχείριση της πανδημίας στην Ήπειρο στις συναντήσεις του γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας με περιφερειάρχη και δήμαρχο

Η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Ηπείρου και ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία αλλά και η ενδονοσοκομειακή διασπορά στο Χατζηκώστα τέθηκαν επί τάπητος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο γεν. γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος το βράδυ της Τετάρτης με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νικ. Παπαευσταθίου και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χαρ. Γώγο.

Επιπλέον έγινε συζήτηση και για την αύξηση κρουσμάτων στην Αλβανία, με δεδομένο πως επηρεάζει το σύστημα υγείας της Ηπείρου, ενώ υπάρχει καθημερινή μετακίνηση των πολιτών από την χώρα μας στη γειτονική και το αντίστροφο.
Ερωτηθείς ο κ. Κωτσιόπουλος, λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Ελισάφ τόνισε πως είναι κρίσιμο οι υγειονομικοί σχηματισμοί σε όλη τη χώρα, όπως και στην Ήπειρο, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επέστησε την προσοχή όλων, ώστε να τηρούν τα μέτρα για να μην απαιτηθούν νέα. «Υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, όπως και στην Ήπειρο την οποία παρακολουθούμε στενά. Οι υγειονομικοί σχηματισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε πιστά τα μέτρα. Θεωρώ, ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της πανδημίας και είναι κρίσιμοι να μην κάνουμε λάθη, για να μείνει και η πόλη και η οικονομία ανοιχτή, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων», ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Κωτσιόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του υπ. Υγείας για τα κρούσματα που υπάρχουν σε υγειονομικούς και στην περιοχή των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, λέγοντας, πως είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα το υπουργείο Υγείας, καθώς οι εμβολιασμοί των υγειονομικών θα πρέπει να προχωρήσουν στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, ειδικά τώρα, που αποδεδειγμένα το νέο στέλεχος του ιού (βρετανική μετάλλαξη) φαίνεται πως είναι περισσότερο μεταδοτικό από τα προηγούμενα.

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια

Αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κωτσόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νικόλαο Παπαευσταθίου, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, αποτέλεσε η ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέχρι τώρα συνδρομή της Περιφέρειας για την βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού, ως επίσης και στο ΕΚΑΒ της Περιφέρειας. Ενημέρωσε επίσης αναλυτικά το Γενικό Γραμματέα για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο ιχνηλατήσεων, ζητώντας να υπάρξει ένας γενικότερος συντονισμός εκ μέρους του Υπουργείου, ώστε όλες οι κινητές του μονάδες του ΕΟΔΥ να λειτουργούν στο πρότυπο των Ιωαννίνων.