stathmoi-metafortosis

Αντίστροφη μέτρηση για τους Σταθμούς Μεταμόρφωσης

Νέα

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πρώτη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τριών Σταθμών Μεταμόρφωσης

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πρώτη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τριών Σταθμών Μεταμόρφωσης, με την Περιφέρεια Ηπείρου να έχει υπογράψει μόλις πριν από λίγες ημέρες, μνημόνιο συνεργασίας, με επτά δήμους της Ηπείρου.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για υπογραφές και συμφωνία για τη διάθεση προσωπικού των δήμων που έχουν αυτή τη δυνατότητα, για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ, από τους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κόνιτσας από την ΠΕ Ιωαννίνων και από τους δήμους Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών από την ΠΕ Θεσπρωτίας.

Τι προβλέπει το μνημόνιο

Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας, προβλέπει την έναρξη λειτουργίας των τριών ΣΜΑ σε Ζωοδόχο, Καλπάκι και Βασιλικό, με προσωπικό που θα διατεθεί από τους δήμους, ενώ όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος πέραν των άλλων προβλέπεται και η κάλυψη του συνόλου των δαπανών για τα καύσιμα των απορριμματοφόρων από τους ΣΜΑ για τη Μονάδα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, εξαιρετικά δύσκολη σε οικονομικό επίπεδο για όλους τους δήμους, που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν περαιτέρω το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο αφού οι αποστάσεις πλέον θα μειωθούν στο 1/5 ή και περισσότερο για τους απομακρυσμένους δήμους, που δε θα πληρώνουν καν τα καύσιμα για τη μεταφορά μέχρι το εργοστάσιο.

Από τη διαδικασία αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκος εκτιμάται, ότι θα προκύψουν και οι πραγματικές ανάγκες για τις δαπάνες που χρειάζεται η λειτουργία των ΣΜΑ, φέρνοντας σε αντίθεση με την προοπτική αυτή, την μελέτη του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων που είχε κατατεθεί μεν, πλην όμως ουδέποτε προχώρησε, με πρόβλεψη κόστους 37 εκ. ευρώ για χρονική διάρκεια 10 ετών…

«Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί υλοποιείται αυτό που λέγαμε εδώ και μήνες και πολλοί δεν το είχαν πιστέψει, ότι μας ενώνει ο κοινός αγώνας και η αγωνία για τη μείωση του κόστους. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές των καυσίμων και με την Περιφέρεια να καλύπτει και αυτή τη δαπάνη, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και της μεταφοράς μέχρι το εργοστάσιο μειώνεται σημαντικά. Ειδικά μάλιστα αν θυμηθούμε και φέρουμε σε αντίθεση το κόστος αυτό, με το κόστος των 37 εκ. ευρώ, που προέβλεπε η μελέτη του Συνδέσμου που ανεβοκατέβαζε τα εκατομμύρια σαν μαρουλόφυλλα. Εκτιμώ, ότι και για τη λειτουργία δε χρειάζεται κάτι ιδιαιτέρα γιατί αυτό που ξέρουμε, είναι, ότι χρειάζεται ένας οδηγός, ένα άτομο για τη ζύγιση των απορριμμάτων και προσωπικό για τη φύλαξη», τόνισε ο κ. Πλιάκος.

Νέο ρήγμα στο εσωτερικό του ΑΣΔΑ

Ξέχωρα από το ουσιαστικό κομμάτι της συγκεκριμένης υπόθεσης, με την έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, έστω και δοκιμαστικά, να αποτελεί ένα βήμα προόδου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, απορρέει και ένα ακόμη μήνυμα μέσα από την συνυπογραφή των τριών δήμως της Θεσπρωτίας, και ειδικότερα του δήμου Ηγουμενίτσας, με τον δήμαρχο κ. Γ. Λώλο να αποτελεί μία σαφή διαφοροποίηση του ιδίου από τη «σκληρή γραμμή» που ακολούθησε έναντι της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, καθώς επίσης και των δήμων από τα Ιωάννινα, που ζητούσαν και επιμένουν να ζητούν συνεργασία στο μέγιστο δυνατό επίπεδο με την περιφέρεια.

Το γεγονός πως ο δήμος Ηγουμενίτσας όχι μόνο συζητά, αλλά κάθισε στο ίδιο τραπέζι και συνυπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας επιζητώντας κυρίως τη μείωση του υπέρογκου κόστους που ήδη καταβάλλει για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, δείχνει, ότι εγκαταλείπει τη «σκληρή γραμμή» του πρόσφατου παρελθόντος και έτσι δημιουργείται ένα ακόμη εσωτερικό ρήγμα στη διοίκηση του ΑΣΔΑ.

Αν υπολογίσει μάλιστα κάποιος και τη σαφή διαφοροποίηση και υποχώρηση από την ίδια «σκληρή γραμμή» και του δήμου Αρταίων, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΑΣΔΑ, τότε γίνεται αντιληπτό, ότι η διοίκηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Πληροφορίες τέλος αναφέρουν, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και άλλο μνημόνιο ή να επεκταθεί το υφιστάμενο με την συνυπογραφή και δήλωση συμμετοχής στη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και από άλλους δήμους της Ηπείρου.