Αντιγριπική θωράκιση με εμβολιασμό

Νέα

Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης. Οι προμήθειες έχουν φτάσει και ήδη δεκάδες πολίτες συνταγογραφούν το εμβόλιο προκειμένου να το κάνουν και να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην εποχική γρίπη που πολλές φορές συνοδεύεται με πολλές επιπλοκές.
Ο πρόεδρος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων Παναγιώτης Ζώης αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τι λένε τα στοιχεία
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά το διάστημα 22-29 Δεκεμβρίου, στον κατάλογο των σοβαρών περιστατικών με γρίπη, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προστέθηκαν δύο νέα περιστατικά. Κατά την ίδια εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 42 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.
Τα τέσσερα (9,5%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης γρίπης για τον φετινό χειμώνα, δηλαδή από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, έχουν υπάρξει συνολικά έξι σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.
Σημειώνεται πως στο θανατηφόρο κρούσμα – αφορούσε έναν 61χρονο- ο έλεγχος έδειξε γρίπη τύπου Β. Και τα έξι σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκονταν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει οι δύο εκ των έξι ασθενών.
Οι ειδικοί στην έκθεσή τους επισημαίνουν πως «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».
Ομοίως και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε γιατρό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Δύσκολη περίοδος
Εν αναμονή της αύξησης των περιστατικών γρίπης – όπως συνηθίζεται από τα μέσα Ιανουαρίου – και με αφορμή την επέλαση του χιονιά, οι ειδικοί συνιστούν μέτρα προστασίας και θωράκισης από την γρίπη.
Ο κ. Ζώης επανέλαβε τη σημασία της αντιγριπικής θωράκισης με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι με το εμβόλιο μειώνονται οι όποιες επιπλοκές προκαλεί η γρίπη, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, υπογραμμίζουν την αξία της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, που εμποδίζει τη διασπορά ιών στο περιβάλλον.

Συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους προκειμένου να τους χορηγήσει εγκαίρως (κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) αντιιικά φάρμακα. Τα συμπτώματα για τα οποία ένα άτομο θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθεί τον γιατρό του είναι υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση καθώς και πολλοί ή παρατεινόμενοι πυρετοί.
Στα παιδιά, τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι επιπλέον, η γρήγορη αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση λήψης υγρών ή τροφής, η υπνηλία και οι σπασμοί.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ