Ανοίγει δρόμους συνεργασίας το διασυνοριακό πάρκο

Νέα

Η συμφωνία αυτή επισφραγίστηκε την Τρίτη σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον υπουργό κ. Σκρέκα

Νέες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του ποταμού Αώου και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία διανοίγει η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για τη δημιουργία ενός διασυνοριακού πάρκου για τον Αώο ποταμό.

Η συμφωνία αυτή επισφραγίστηκε την Τρίτη σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον υπουργό κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό κ. Αμυρά, με την υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας Μιρέλα Κουμπάρο.

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν στη σύγκληση κοινής ομάδας εργασίας στα πρότυπα του πάρκου της λίμνης των Πρεσπών με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας του ποταμού.

Η εναρκτήρια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Αλβανία και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς.

Για μία απόφαση που δημιουργεί νέες προοπτικές και για τις δύο περιοχές της Κόνιτσας και των Ιωαννίνων από τη μία και της Αλβανίας από την άλλη έκανε λόγο ο Γιώργος Τάσιος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Μάλιστα, εκτός από την ικανοποίηση των τοπικών φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των ανθρώπων που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Τάσιος πρόσθεσε πως οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου οδικού κόμβου στο Τεπελένι, που μειώνει την απόσταση από την Πρεμετή κατά 18 χλμ.

«Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι πως γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του Αώου που είναι το μόνο διακρατικό ποτάμι της χώρας με πηγές στην Ελλάδα, το μόνο χωρίς υδροηλεκτρικά φράγματα και το ποτάμι με τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού το χειμώνα. Ο δρόμος από την Μέρτζανη μέχρι την Πρεμετή και από εκεί μέχρι το Τεπελένι, που χρηματοδοτείται και από την Παγκόσμια Τράπεζα θα αποτελέσει μαζί με την Ιόνια Οδό, τον δυτικό άξονα των Βαλκανίων και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προς την Ήπειρο. Οι περιοχές της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων μπορούν να περιμένουν πολλά οφέλη από την υλοποίηση του οδικού άξονα», σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Το μέλλον της UNESCO και των καστροπολιτειών

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο κ. Τάσιος τόνισε πως με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και κυρίως του άξονα των δυτικών Βαλκανίων δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και για μία ακόμη παράμετρο που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Κοινός παρονομαστής σε αυτήν είναι η UNESCO, με τον κ. Τάσιο να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον δήμο Ιωαννιτών ώστε να κινήσει τις διαδικασίες ένταξης του Κάστρου των Ιωαννίνων και για το Νησάκι της Παμβώτιδας στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO.

«Σε μία τέτοια περίπτωση μιλάμε για έναν ανοιχτό διάδρομο και μία διασύνδεση των καστροπολιτειών από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και το Κότορ του Μαυροβουνίου, μέχρι το Αργυρόκαστρο και τα Ιωάννινα», κατέληξε ο κ. Τάσιος.